Asai bobice

asaiAsai bobice spadaju u koštunice (porodicu voća u koju spadaju i trešnje, kajsije, breskve, šljive i masline). To su tamnoljubičaste bobice koje po izgledu podsećaju na borovnice ili grožđe i predstavljaju plodove asai palme (Euterpe oleracea), drveća koje je široko rasprostranjeno u kišnim šumama Amazona.

Imaju veoma specifičan ukus, pomalo opor; neke ljude on podseća na višnju, a neke na kombinaciju kupina i crne čokolade. Asai bobice sadrže cink, gvožđe, bakar, magnezijum i kalijum. Takođe su veoma bogate antioksidansima. Evo koje su potencijalne zdravstvene koristi od asai bobica.

Značajan izvor antioksidanasa. U jednom proučavanju (objavljenom u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry) istraživači su u četiri ture davali zdravim volonterima sok od asai bobica, pulpu asai bobica, pire od jabuka i neki antioksidansni napitak. Nakon svake probe radili su analize krvi ispitanika. Istraživači su utvrdili da su asai pulpa i pire od jabuka značajno povećali nivo antioksidanasa u krvi ispitanika.
Pomažu varenje. Asai bobice sadrže biljna vlakna i antioksidanse, a obe te stvari pomažu varenju. Istraživanje objavljeno u časopisu Food Chemistry ispitalo je delovanje asai bobica na ljudski digestivni trakt. Istraživači su utvrdili da je polovina ukupnog sadržaja polifenola u asai bobicama uspela da dospe do debelog creva. To ukazuje da asai bobice mogu da posluže kao prebiotici (hrana za razvoj dobrih bakterija) i da doprinesu zaštiti DNK u celokupnom digestivnom traktu.
Doprinose regulaciji šećera. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Journal procenjivalo je kako deluje pulpa asai bobica na gojazne pacijente. Istraživači su odabrali 10 gojaznih ispitanika i davali im pulpu asai bobica dvaput dnevno tokom mesec dana. Primećeno je da su na kraju proučavanja ispitanici imali niže nivoe insulina i šećera u krvi na prazan stomak. Takođe je utvrđeno da su asai bobice dovele do značajnog smanjenja LDL holesterola.  
Zdrave su za srce. Jedno istraživanje obavljeno na životinjama ukazuje da pulpa asai bobica može da poboljša zdravlje srca smanjenjem "lošeg" (LDL) i ukupnog holesterola. To je uglavnom zato što sadržii biljne sterole, koji sprečavaju apsorpciju holesterola iz namirnica. Drugo istraživanje, obavljeno na ženama, ukazalo je da redovna konzumacija antocijanina (kojima su ove bobice veoma bogate) može da smanji rizik od srčanog napada za 32%.
Povoljno deluju na mozak. Biljni sastojci klase polifenola zaštitno deluju na mozak. Istraživači Univerziteta Adelaida iz Australije su utvrdili da ekstrakt asai bobica može da zaštiti moždane ćelije od štetnih efekata beta amiloida. (Nagomilavanje beta amiloida u mozgu je povezano sa razvojem Alchajmerove bolesti.)
Doprinose zdravlju kože. Konzumacija namirnica bogatih antioksidansima u celini povoljno deluje na zdravlje kože, pa je takav slučaj i sa asai bobicama, koje su odličan izvor antioksidanasa.
Preventivno deluju protiv bolesti modernog doba. Asai bobice su bogate pigmentima antocijaninima koji im daju tamnoljubičastu boju. Ti pigmenti su istovremeno moćni antioksidansi koji pomažu da se neutrališu efekti slobodnih radikala, pa zbog toga preventivno utiču protiv razvoja bolesti modernog doba kao što su dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Nutritivni profil (u 100g praha organskih asai bobica):
Kalorije: 70 kCal
Masti: 5,26 g
Šećera: 0
Biljnih vlakana: 5,3 g
Ugljenih hidrata: 5,26 g

Zaključak
Zahvaljujući obilju antioksidanasa i ukupnom nutritivnom profilu, asai bobice mogu da značajno doprinesu opštem zdravlju. To ih čini izuzetno vrednom namirnicom. Kod nas su dostupne uglavnom u obliku praha, koji se može dodavati u razne napitke i smutije i tako značajno pojačati njihovo povoljno delovanje na organizam.

Izvori i reference:
https://foodrevolution.org/blog/acai-berry-benefits/
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/492294/nutrients
www.todaysdietitian.com/newarchives/060113p16.shtml
http://circ.ahajournals.org/content/95/12/2701.full
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1442-9071.1995.tb01638.x
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-45
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900709003992?via%3Dihub
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814617307458
www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304394013009312

Proizvodi u vezi sa člankom

Asai bobice organske

Organske asai bobice (Euterpe oleracea) su voce palmi koje rastu u kišnim šumama Amazona. Smatraju se jednim od najhranljivijih plodova planete i jednim od najjačih antioksidanasa. Bogate su omega 3 mastima, vitaminima (posebno A i C) i mineralima (kalcijum i gvožđe...) i mnogim drugim hranljivim materijama te se stoga često koriste u alternativnoj medicini.
 

 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 82