Baobab

baobabBaobab (Adansonia digitata) je drvo neobičnog izgleda – izgleda kao da je okrenuto naglavce, tj. njegova krošnja liči na koren. Potiče sa Madagaskara, ali je tako široko rasprostranjeno u Africi da je takoreći postalo njen amblem. Stabla mu dostižu starost nekoliko stotina godina, a neka i preko hiljadu godina. Plod baobaba izuzetno je hranljiv, sadrži mnoge blagotvorne sastojke koji, pored ostalog, obnavljaju energiju, jačaju imunitet i vraćaju organizam u ravnotežu.
Baobab može da sadrži velike rezerve vode, što je izuzetno važno za lokalno stanovništvo u periodima suša. Gotovo svi njegovi delovi našli su neku primenu u tradicionalnoj medicini, pa nije čudo što ga lokalno stanovništvo naziva “drvetom života”.

Baobab obiluje vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama. Sadrži  šest puta više vitamina C od pomorandže, a dvaput više kalcijuma nego odgovarajuća količina mleka. Veoma je bogat i kalijumom, kao i gvožđem. Baobab je izuzetno bogat antioksidansima, po čemu se može porediti, a verovatno i nadmašuje, asai i gođi bobice.
Baobab može da pomogne održavanju poželjne telesne težine. Baobab je bogat rastvorljivim biljnim vlaknima, posebno pektinima, što podstiče rad organa za varenje i daje osećaj sitosti. Osim toga, poznato je da pektinska vlakna doprinose snižavanju nivoa štetnog holesterola i drugih masnoća u krvi. Neka istraživanja ukazuju da baobab može da smanji preteran apetit i doprinese osećaju sitosti, što pomaže da se jede manje. Jedno malo istraživanje na 20 ispitanika pokazao je da konzumacija smutija sa 15 g ekstrakta baobaba značajno smanjilo osećaj gladi u poređenju sa placebo napitkom.
Baobab potpomaže imunitet. Specifičan sastav baobaba čini ga korisnim za imunitet, kao i za uklanjanje umora. Redovna konzumacija baobaba pomaže da se održi dobra koncentracija, bistra glava i budnost. Zbog toga ima i blago antidepresivno delovanje.
Baobab može da doprinese održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Jedno malo istraživanje je pokazalo da je dodavanje ekstrakta baobaba u beli hleb doprinelo da se smanji skok insulina u krvi nakon obroka.
Baobab doprinosi ublažavanju upala. Nekoliko istraživanja na životinjama ukazalo je da baobab može da doprinese smanjenju upala niskog intenziteta u telu, koje predstavljaju jedan od najvećih faktora rizika kod ljudi od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja (srčanog i moždanog udara). Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima da se to potvrdi.

Kod nas je plod baobaba dostupan u prahu. Kafenu kašičicu praha baobaba možete da rastvorite u vodi i popijete, ili da ga dodate u čaj ili smuti. Takođe, možete ga dodati u jutarnje kaše ili pahuljice ili razne vrste preliva za salatu.

Stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694876/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19093269, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S222116911530174, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:9544, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28413912, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26612114, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26913549, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28843893

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Baobab organski

Baobab (Adansonia Digitata L) je drvo koje raste na području afričkog kontinenta. Zovu ga i “drvo života” zato što pruža sklonište, odeću, hranu i vodu stanovnicima afričkih savana. Po sakupljanju osušenog ploda seme se melje u prah. Prah ima slatkastu, citrusnu aromu. Bogat je izvor vitamina C, kalijuma, gvoža i kalcijuma.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 202