Beta glukani

ovas beta glukanBeta glukani su jedna vrsta rastvorljivih biljnih vlakana. Rastvorljiva biljna vlakna se rastvaraju u vodi obrazujući gustu supstancu nalik gelu (za razliku od nerastvorljivih, koja samo upiju vodu i tako se dalje kreću kroz digestivni trakt). Beta glukane možemo naći u ćelijskim membranama određenih vrsta biljaka, kvasaca, bakterija, gljiva i algi. Ova vlakna su dosta proučavana i istraživanja ih povezuju sa velikim brojem potencijalnih dobrobiti, uključujući sposobnost da snize nivo holesterola, smanje upale, pomognu regulaciji nivoa šećera u krvi i drugo.

 

Prirodni izvori beta glukana

Beta glukani se prirodno nalaze u brojnim namirnicama. Žitarice, a posebno ječam i ovas, sadrže najveću koncentraciju beta glukana. Dobri izvori beta glukana su i raž, kukuruz, pšenica, pirinač, pečurke i morske alge. Beta glukani se nalaze i u određenim vrstama bakterija, kao i u kvascu Saccharomyces cerevisiae koji se koristi za dobijanje prehrambenog kvasca.

 

Kako deluju beta-glukani

Kao i ostala rastvorljiva biljna vlakna, beta glukani usporavaju prolazak hrane kroz creva. To produžuje vreme varenja hrane, što nam omogućava da duže ostanemo siti. Beta glukani takođe usporavaju apsorpciju šećera u krv. To može da pomogne da se stabilizuje nivo šećera u krvi i da se poboljša mehanizam regulacije šećera. Pored toga, ova vlakna smanjuju apsorpciju prehrambenog holesterola u digestivnom traktu, što može pomoći da se održi zdrav nivo holesterola.

 

Dobrobiti beta glukana

 

Beta glukani doprinose zdravlju srca

Nekoliko istraživanja je utvrdilo da beta glukani gode zdravlju srca i deluju preventivno protiv srčanih oboljenja. Prema tvrdnji američke Uprave za hranu i lekove, beta glukani iz integralnog ovsa, ovsenih pahuljica i ovsenog brašna mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. To je zato što ova vlakna mogu da smanje i nivo ukupnog i nivo LDL („lošeg“) holesterola u krvi, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Prema jednom istraživanju, konzumacija 3 grama beta glukana dnevno tokom 8 nedelja smanjila je nivo LDL holesterola za 15%, a ukupnog holesterola za gotovo 9%.

Beta glukani su takođe bogati antioksidansima, koji neutrališu štetne slobodne radikale, sprečavaju upale i doprinose zaštiti od srčanih oboljenja.

 

Beta glukani doprinose regulaciji nivoa šećera u krvi

Neka istraživanja ukazuju da beta glukani mogu da poboljšaju regulaciju nivoa šećera u krvi. Prema pregledu četiri različita istraživanja, svakodnevno uzimanje 2,5-3,5 grama beta glukana tokom tri do osam nedelja može da smanji nivo šećera u krvi natašte i da poboljša dugoročnu regulaciju nivoa šećera kod ljudi sa dijabetesom tip 2. Druga istraživanja su ukazala da dodavanje beta glukana obrocima sa ugljenim hidratima može da smanji nivo šećera u krvi i nivo insulina nakon jela.

Jedan obiman pregled istraživanja na tu temu je izvestio da konzumacija biljnih vlakana (uključujući beta glukane) iz žitarica može da se poveže sa smanjenim rizikom od nastanka dijabetesa tip 2.

 

Beta glukani stimulišu imuni sistem

Neka proučavanja ukazuju da bi beta glukani mogli da koriste imunitetu. To je utvrđeno u više istraživanja in vitro i na životinjama, gde se pokazalo da beta glukani stimulišu ćelije imunog sistema i štite od infekcija. Preciznije, pokazalo se da beta glukani stimulišu određene imune ćelije, konkretno makrofage, neutrofile i monocite.

Druga istraživanja in vitro i na životinjama su pokazala da beta glukani mogu da smanje nivo nekoliko markera koji se koriste za merenje upala, uključujući faktor nekroze tumora (TNF), interleukin-1 beta i interleukin-6. Potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se pokazalo u kojoj meri ovo važi i za ljudski organizam.

 

Treba li koristiti suplemente beta glukana

Osim u sastavu prirodnih namirnica, beta glukani su dostupni i u obliku suplemenata. Suplementi beta glukana se često koriste da se doprinese zdravlju srca, pošto mogu da smanje nivo ukupnog i LDL („lošeg“) holesterola. Oni mogu da doprinesu boljem radu i pražnjenju creva, regulaciji nivoa šećera u krvi, kao i da pomognu u dijetama za mršavljenje. U nekim slučajevima se beta glukani čak primenjuju spolja, da bi podstakli zarastanje rana i oporavak tkiva. Ponekad se beta glukani koriste i u slučajevima kada treba podstaći imunitet.

 

Izvori i stručne reference: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7099199/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32728751/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5686931/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146517/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960663/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26771637/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33608654/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5883628/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6479769/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32165203/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29285925/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33923129/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4415962/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017669/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31344853/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413815/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mladi ječam u prahu organski

Napitak od mlade ječmene trave se tradicionalno koristi u ishrani mnogih naroda. Kako se dobija od mladih izdanaka jecma, sadrži mnoge po zdravlje korsine sastojke. Kako se proizvodi? Jecam (Hordeum vulgare) se zasejava na kvalitetnom zemljištu i pažljivo neguje. Tokom klijanja i rasta mlade biljke stvaraju puno korisnih nutrijenata i sintetišu hlorofil. Nakon desetak dana mladi klicini listovi se seku i suše na niskoj temperaturi. Osušena ječmena trava se pre pakovanja melje u prah. Dobijeni prah je 100% prirodni proizvod koji ne sadrži aditive, veštačke boje ili poboljšivače ukusa.
Ovas oljušteni organski

Ovas daje dugotrajan osećaj sitosti i punoće u želucu, pomaže nam da održimo željenu telesnu težinu. Ovas ili zob se koristi za pripremu hranljivih i okrepljujućih kaša, variva i dobijanje brašna. Ova žitarica je bogata vitaminima i mineralima, naročito gvožem. Daje dugotrajan osecaj sitosti, a rastvorljiva biljna vlakna, kojih ima u zrnu ovsa, povoljno utiču na održavanje optimalne telesne težine, sniženje holesterola i šecera u krvi.
Ovsene pahuljice organske

Ovsene pahuljice za doručak su jedna od najčešćih nutricionističkih preporuka. Zob ili ovas je poznata i kvalitetna žitarica bogata vitaminima i mineralima, naročito gvožđem. Koriste se za pripremu hranljivog i okrepljujućeg doručka i daju dugotrajan osećaj sitosti.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 232