Betain

cvekla i sokBetain je prirodni sastojak hrane. Nalazimo ga npr. u cvekli, ovsu, kinoi, pšeničnim klicama. U organizmu, glavna uloga betaina je da podržava zdravo odvijanje ciklusa metionina (jedna od esencijalnih amino-kiselina) i metaboličkog ciklusa tzv. metilacije.

Betain se nalazi u brojnim namirnicama, od kojih smo neke pomenuli. Trenutno ne postoje uputstva koliko je optimalno da se unese betaina u organizam dnevno; ipak, jedno proučavanje objavljeno u SAD pokazuje da Amerikanci sa hranom unesu otprilike 200 mg betaina dnevno. U određenim slučajevima, organizmu može koristiti povećan unos ovog nutrijenta u obliku suplemenata, ili povećane konzumacije namirnica koje ga prirodno sadrže.

S obzirom da ciklus metilacije utiče na skoro sve ćelije ogranizma, betain, koji služi kao davalac metil-grupe, doprinosi normalnom funkcionisanju organizma, s tim što je posebno važan za kardiovaskularno zdravlje. Ciklus metilacije je jedan od važnih metaboličkih procesa u organizmu koji je od suštinske važnosti za kardiovaskularni sistem. Ukoliko se ne odvija kako treba, može doći do povišenja nivoa homocisteina u organizmu, što može imati negativne posledice po krvne sudove i srce (povišen nivo homocisteina povezan je sa povećanjem rizika od srčanog i moždanog udara).

Kao davalac metil-grupe, betain deluje zajedno sa metil-folatom i vitaminom B 12 u procesu konvertovanja homocisteina u metionin. Metionin je važna amino-kiselina, koja učestvuje u proizvodnji ciisteina, taurina, kao i glavnog antioksidansa u ljudskom organizmu, glutationa. Zahvaljujući učešću u tom procesu, betain doprinosi regulaciji nivoa homocisteina u organizmu i pravilnom odvijanju procesa metilacije.

Osim ciklusa metilacije, betain takođe pomaže da se regulišu lipidi u krvi (uključujući LDL i ukupni holesterol), a doprinosi i zdravom metabolizmu srčanog mišića i kontrakcijama srca.

Pregled istraživanja koja uključuju betain objavljen je 2021. u časopisu Critical Reviews in Food Science, i tu je utvrđeno da uzimanje suplemenata betaina (do 4000 mg) dnevno pomaže da se održi zdrav nivo homocisteina u organizmu.

Jedno drugo istraživanje ukazalo je da uzimanje suplemenata betaina može doprinese da se snizi nivo homocisteina u organizmu do 20%.

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17225194/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3610948/, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.570421/full https://academic.oup.com/ajcn/article/80/3/539/4690529v, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33764214/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2430728/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 566