Brezin šećer

brezinsecerBrezin šećer je potpuno prirodni zaslađivač. Po svom sadržaju je 100% ksilitol, a to je supstanca koja se prirodno nalazi u gotovo svom povrću i voću. Dobija se izdvajanjem iz drveta breze. Ksilitol je potpuno drugačiji od šećera iz šećerne trske i šećerne repe. Sadrži 40%manje kalorija nego običan šećer i glikemijski indeks (GI) mu je 7-13 (po rezultatima raznih merenja), što je mnogo niže od običnog šećera, čiji GI iznosi 64.

Brezin šećer (ksilitol) ima ukus običnog šećera i izgleda kao običan šećer zato što potiče iz iste porodice, ali je hemijski potpuno drugačiji i ponaša se na s drugačiji način. Ima manje kalorija i sadrži 40% manje energije (2,4 kcal/g) nego običan šećer.

Brezin šećer doprinosi regulaciji šećera u krvi. Pošto brezin šećer ima veoma nizak glikemijski indeks, 7-13 pogodan je i za ishranu dijabetičara. Evropska uprava za bezbednost namirnica je 2011. odobrila marketinške tvrdnje da namirnice ili napici koji sadrže ksilitol doprinose manjem podizanju šećera u krvi i insulina u poređenju sa namirnicama i napicima koji sadrže šećer.
Brezin šećer doprinosi regulaciji telesne težine. Konzumiranje brezinog šećera u uravnoteženoj ishrani može da doprinese održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i normalne telesne težine. Ksilitol se polako apsorbuje i vari, pa daje osećaj sitosti. Pošto je mnogo manje kaloričan zaslađivač od šećera, brezin šećer (ksilitol) može da doprinese održanju poželjne telesne težine.
Brezin šećer čuva zube od kvarenja. Upotreba brezinog šećera umesto običnog šećera (saharoze) može da doprinese održanju zdravlja zuba, a ukoliko se uzima posle obroka, brezin šećer može da podstakne remineralizaciju zuba! Nekoliko istraživanja je pokazalo da deca i odrasli koji koriste ksilitol u pastama za zube imaju manje karijesa i manje plombi od onih koji koriste obične paste za zube. To je zato što bakterije koje prouzrokuju karijes ne mogu da se hrane ksilitolom i njihov rast je znatno smanjen. Broj tih bakterija može da padne čak i do 90%. Pošto bakterije ne mogu da se lepe za površinu zuba kada se uzima ksilitol umesto običnog šećera, i količina zubnih naslaga (plaka) se smanjuje.
Neka istraživanja su ukazala da ksilitol ne samo da sprečava karijes, nego može i da popravi štetu na gleđi zuba, tj. da doprinese remineralizaciji zuba. Postoji preko 300 kliničkih studija o ksilitolu i do sada nisu pronađeni nikakvi njegovi negativni efekti. Neke studije su pokazale da čak može da doprinese smanjenju gubitka koštane mase, što je jedan od uzroka osteoporoze.
Brezin šećer može da doprinese smanjenju ušnih infekcija kod dece. Finski istraživači su utvrdili da ksilitol koji se dodaje u žvakaće gume ili sirup ima umeren efekat u sprečavanju infekcija ušiju kod zdrave dece. (Nije utvrđeno da li može da doprinese i sprečavanju ušnih infekcija kod dece koja su im sklona iil koja imaju respiratorne infekcije).

Kako se koristi
Brezin šećer može da se koristi prilikom pravljenja kolača, kuvanja i pripreme napitaka. Međutim, brezin šećer nije plodno tlo za gljivice, zbog čega nije pogodna osnova za peciva u kojima se koristi kvasac.

Izvori i stručne reference
www.a1dentalstudio.rs
Riley, P; Moore, D; Ahmed, F; Sharif, MO; Worthington, HV (26 March 2015). "Xylitol-containing products for preventing dental caries in children and adults". The Cochrane Database of Systematic Reviews (3): CD010743.
www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007095.pub3/full
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2011.2266
www.diabetes.co.uk/sweeteners/xylitol.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2676064/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Brezin šećer 150g

Brezin šećer je prirodni zaslađivač biljnog porekla. Dobija se iz drveta breze a po svom sastavu je 100% ksilitol, supstanca koja se prirodno nalazi u gotovo svom voću i povrću. Za razliku od drugih zaslađivača koji se koriste kao zamena za šećer, brezin šećer se ponaša i rastvara poput belog šećera i može u potpunosti zameniti njegov ukus.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 1406