Brezina voda

brezinavodaBrezina voda je sok drveta breze. To je bezbojna, providna tečnost blago slatkastog ukusa. Sakuplja se u rano proleće iz brezinog drveća. Nakon što odstoji 2-3 dana počinje da fermentiše i dobija nešto kiseliji ukus.

U severnim zemljama kao što su Rusija, Skandinavija i baltičke zemlje, brezina voda se koristi stotinama godina kao tonik, dodatak ishrani i u medicinske svrhe. Istorijski podaci nas obaveštavaju da su je posebno pili mornari iz severnih zemalja, da izbegnu skorbut.

Brezina voda je dobar izvor više važnih nutrijenata, posebno vitamina i minerala. Veoma je niskokalorična (3 dl, odnosno 1,5 čaša sadrži samo 9 kalorija). Obiluje magnezijumom i manganom, a sadrži i nešto malo kalcijuma i cinka.

Istraživanja su takođe utvrdila da brezina voda sadrži kalijum, fosfor, folnu kiselinu, vitamina C i bakar. Pored toga, brezina voda je izuzetno bogata polifenolnim antikosidansima koji pomažu da se ublaži oksidativni stres u organizmu.

Samo 1,5 čaša brezine vode sadrže 130% preporučenog dnevnog unosa mangana. Istraživanja su pokazala da kombinacija mangana, kalcijuma, cinka i bakra (koji se svi sadrže u brezinoj vodi) može da pomogne da se smanji gubitak koštane mase kod starijih žena. Pored toga, mangan pomaže sintezu bitnog antioksidansa u organizmu, koji se naziva superoksid-dismutaza, koji štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i može da smanji rizik od nekoliko hroničnih bolesti.

Osim toga, mangan pomaže varenje proteina, ugljenih hidrata i holesterola i doprinosi regulaciji šećera u krvi.

Iako se to razlikuje od vrste do vrste, u celini gledano brezina voda obiluje polifenolnim antioksidansima koji štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. Jedno istraživanje je takođe identifikovalo postojanje supstance betulina u brezinoj vodi. Betulin se u organizmu pretvara u betulinsku kiselinu, koja ima antioksidansna, antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

Zahvaljujući tome što pomaže da se iz organizma eliminišu materije koje jetra mora da obradi, kao što su alkohol, pesticidi, zasićene masnoće i drugi, brezina voda olakšava rad jetre. Istraživanje objavljeno u časopisu Poljskog botaničkog društva konstatovalo je da se brezin sok može smatrati korisnim dijetetskim suplementom koji potpomaže funkciju jetre.

Neka istraživanja su takođe ukazala da brezina voda poseduje određena antiinflamatorna svojstva, tako da može da doprinese ublaženju upalnih procesa u zglobovima. Osim toga, ima određena diuretička svojstva i pomaže da se eliminiše višak urinske kiseline iz organizma, na taj način može da pomogne da se spreči nagomilavanje kristala urinske kiseline u zglobovima i oko njih i tako ublažava upale i tegobe izazvane ovim uzrokom (tzv. giht).

Brezina voda sadrži ksilitol, a to je prirodni šećer koji neutrališe određeni tip bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. U članku „Zaslađivač koji sprečava karijes”, koji je objavilo Kanadsko zubarsko društvo, konstatuje se da redovna upotreba ksilitola menja sastav bakterija u ustima, smanjuje njihov broj, a time i nivo kiseline koje one stvaraju i koja nagriza zubnu gleđ.

Brezina voda je takođe postala popularan sastojak losiona i drugih kozmetičkih preparata, zbog svojih hidrirajućih i antioksidansnih svojstava.

U celini gledano, smatra se da je u umeranim količinama brezina voda potpuno bezbedna za konzumiranje. Oprezni treba da budu samo oni koji su alergični na polen breze. Isto tako, zbog visokog sadržaja mangana, previše brezine vode (više od 1,5 čaša dnevno) može dovesti do preteranog unosa mangana što može izazvati zdravstvene probleme.

 

Organsku brezinu vodu iz ekološki čistih predela Srbije po veoma povoljnoj ceni možete naruciti onlajn na ovom linku

 

Stručne reference:
www.researchgate.net/publication/312026635_The_Bioactive_and_Mineral_Compounds_in_Birch_Sap_Collected_in_Different_Types_of_Habitats
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29429790
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/429857/nutrients
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29429790
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8027856
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22072939
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16127364
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21473702
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372018
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16716572
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15790304


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 483