Crni pirinač

crnipirinacCrni pirinač, poznat i kao “zabranjeni pirinač”, posebna je vrsta pirinča, koja ima posebne zdravstvene dobrobiti. U Aziji je crni pirinač gajen vekovima. U staroj Kini, gajen je u malim količinama i bio je rezervisan za kinesku kraljevsku porodicu, a običnim ljudima bilo je zabranjeno da ga konzumiraju (otud ime “zabranjeni pirinač”). U tradicionalnoj kineskoj medicini smatralo se da je ovaj pirinač dobar za bubrege, jetru i želudac.

Crni pirinač ima moćna antiinflamatorna svojstva. Od svih vrsta pirinča, najbogatiji je biljnim vlaknima i antioksidansima. Crni pirinač prirodno ne sadrži gluten, a sadrži dosta biljnih vlakana, što ga čini dobrom namirnicom kako za one koji izbegavaju gluten, tako i za one koji nastoje da održe poželjnu telesnu težinu.
Kako tvrde istraživači Državnog univerziteta Luizijane, kašika crnog pirinča ima više zdravih antioksidanasa, poznatih kao antocijani, nego kašika borovnica. Takođe ima više vitamina E i vlakana od borovnice.

Sve ove odlike čine crni pirinač korisnim po zdravlje, evo na koji način.

Poboljšava varenje. Pošto sadrži obilje biljnih vlakana, kao i vitamina E, crni pirinač može da pomogne da se spreči zatvor i nadimanje i niz drugih problema sa varenjem.
Pomaže detoksikaciju tela. Mnoga proučavanja dokazala su da crni pirinač pomaže da se eliminišu štetni toksini iz jetre, zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidanasa.
Dobar za redukcione dijete (mršavljenje). Biljna vlakna koja sadrži crni pirinač pomažu da se osećate siti i ostanete siti duže posle obroka, što je dobro ako nastojite da smanjite kalorijski unos.
Dobar za zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja su pokazala da konzumacija crnog pirinča doprinosi smanjenju formiranja aterosklerotičnih naslaga u arterijama, što je dobro za prevenciju srčanog i moždanog udara.
Povoljno utiče na nivo šećera u krvi. Pirinač se obično ne preporučuje u ishrani dijabetičara, zbog višeg glikemijskog indeksa. Međutim, izgleda da crni pirinač drugačije deluje na šećer u krvi, pokazalo je istraživanje Odseka za biohemiju i ishranu Medicinskog univerziteta Fajao iz Tajlanda. Istraživači su ispitali eksperimentalno uticaj ekstrakta crnog i crvenog pirinča na pacove sa indukovanim dijabetesom. U eksperimentu se pokazalo da je konzumacija ekstrakta crvenog i crnog pirinča dovela do smanjenja nivoa šećera u krvi, triglicerida i holesterola. Na osnovu tih rezultata, istraživači su zaključili da i crni i crveni pirinač mogu da spreče povećanje nivoa šećera u krvi, ali i povećanje nivoa masnoća (lipida) u krvi.
Ima antikancerogena svojstva. Nekoliko proučavanja su ukazala da crni pirinač sadrži sastojke koji ometaju širenje određenih vrsta raka (posebno raka dojke), što ga svakako preporučuje kao namirnicu koju treba uključiti u svakodnevnu ishranu u preventivne svrhe.

Stručne reference:
www.scienceasia.org/2017.43.n5/scias43_281.pdf, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23871029/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27846846/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19640950/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11340093/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5716451/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3788161/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974032/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5716451/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19083390/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crni pirinač organski

Crni pirinač je drevna i veoma cenjena žitarica zbog svojih nutritivnih svojstava i specifičnog načina proizvodnje. Izuzetno je hranljiv i dekorativan. Ima slatkasto-orašasti ukus i bogat je antocijanom, belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima. Prirodno ne sadrži gluten i idealna je hrana za osobe koje su na bezglutenskoj dijeti.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 120