Epinutrijenti

bobicavo voceU epinutrijente se ubrajaju određeni nutrijenti koji se nalaze u prirodnim namirnicama, a pomažu da se uravnoteži proces metilacije u organizmu. Unos epinutrijenata utiče na proces starenja i ishrana bogata epinutrijentima može da pomogne da se uspori biološko starenje organizma.

Metilacija je biohemijski proces koji se kontinuirano odvija na ćelijskom nivou, a njen rezultat je proizvodnja homocisteina, amino-kiseline koja učestvuje u stvaranju moćnog antioksidansa glutationa. Ispravno odvijanje ovog procesa u velikoj meri utiče na celokupno zdravlje i proces starenja; ukoliko se proces metilacije ne odvija kako treba, moguće je da se proces starenja ubrza.

Da bi se proces metilacije u organizmu odvijao kako treba, neophodne su, pored još nekih faktora, sledeće dve stvari.

1

Jedna je da unosimo dovoljno namirnica koje sadrže metil-grupe, a u njih spadaju pre svega cvekla, krstašice (kelj, prokelj, kupus, brokoli) i jaja.

2

Druga je da unosimo nutrijente koji usmeravaju ponašanje metil-grupa u organizmu, a to su takozvani epinutrijenti (preciznije, epigenetički aktivni nutrijenti). Zbog toga se u stručnoj literaturi oni nazivaju i “adaptogenima metilacije”. Baš kao što adaptogeni (poput ašvagande, make i sl) pomažu organizmu da se adaptira na stres, tako i epinutrijenti pomažu organizmu da uravnoteži ciklus metilacije.

 

U jednom proučavanju iz 2021, objavljenom u časopisu Aging, tim istraživača predvođen ekspertom funkcionalne medicine i doktorom naturopatije Karom Ficdžerald, objašnjava kako je uspeo da za samo osam nedelja “biološku starost” ispitanika, merenu utvrđenim biohemijskim parametrima, podmladi za čitave tri godine. Jedan od važnih faktora koji su na to uticali bila je ishrana bogata epinutrijentima, a pored epinutrijenata, program je uključivao i fizičko vežbanje, praksu relaksacije, san i probiotike. Evo šta se ubraja u epinutrijente.

 

Epinutrijenti

 

EGCG - epigalokatehin-galat

EGCG spada u glavne katehine koje sadrži zeleni čaj. Ova supstanca ima 100 puta moćnije antioksidansno delovanje od vitamina C i 25 puta snažnije od vitamina E. Kada zeleni čaj odstoji 10 minuta u vreloj vodi, oslobađa se najveća količina EGCG. Takođe, mača čaj, koji predstavlja posebnu vrstu zelenog čaja u prahu, sadrži i do 3 puta više EGCG od standardnog zelenog čaja.

 

Antocijanini

Antocijanini su biljni pigmenti koji daju crvenu, plavu ili ljubičastu boju borovnicama, kupinama, jagodama i naru. Ovi nutrijenti, koji se svrstavaju u klasu flavonoida, igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i opšteg zdravlja. Značajan broj naučnih istraživanja povezuje unos antocijanina sa zdravim starenjem.

 

Elaginska kiselina

Ovaj biljni polifenol se može naći u raznom voću, a posebno u malinama, jagodama i trešnjama. Elaginska kiseina, koja je moćni antioksidans, štiti ćelije organizma od slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina podržava metaboličko zdravlje i zdravlje mozga, kao i da usporava starenje kože (zato ulazi u sastav brojnih suplemenata za očuvanje lepote).

 

Diindolil-metan

Obično se povrće iz reda krstašica (kupus, karfiol, brokoli) u zdravstvenom kontekstu pominje zato što sadrži antioksidans sulforafan, kojem se pripisuje povoljno delovanje posebno na zdravlje crevnog trakta. Međutim, krstašice sadrže i diindolil-metan, nutrijent koji uravnotežava nivo estrogena u organizmu i potpomaže hormonalnom zdravlju, kao i zdravlju jajnika i prostate.

 

Kurkumin

Ovaj aktivni sastojak kurkume deluje povoljno na organizam na brojne načine. Kurkumin uravnotežava inflamatorne reakcije organizma. Što se tiče starenja, kurkumin aktivira enzim telomerazu, koji pomaže da se produže i očuvaju telomeri (krajevi hromozoma), pa zato pomaže da se uspori proces starenja. Kurkuma takođe povoljno utiče na zdravlje srca i mozga.

 

Izvori i stručne reference:
www.mindbodygreen.com, www.aging-us.com/article/202913/text, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14519827, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1082894/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7864342/#:~:text=Anthocyanins%20have%20been%20suggested%20to%20be%20effective%20against%20adverse%20health,and%20aging%2Dassociated%20bone%20loss., https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33287432/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31552981/#:~:text=Pomegranates%20are%20an%20excellent%20source,its%20EA%20and%20ET%20content., www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5059820/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30040917/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4197384/, www.jbc.org/content/270/42/24995.full, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406488/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.
Yogi čaj zeleni balans organski

Od dobro poznatih azijskih tradicija do šolje čaja: od drevnih vremena zeleni čaj i kombuha su priznati kao dobri za zdravlje i cenjeni od svih, izvori antioksidanata i korisnih mikroelemenata.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 197