Eritritol

eritritEritritol je prirodni zaslađivač koji se nalazi npr. u kruškama, lubenicama, grožđu, ali i u soja sosu (tamari i šoju). Otkriven je čak i u ljudskim tkivima i telesnim tečnostima. Spada u grupu jedinjenja poznatih kao šećerni alkoholi. Eritritol izgleda kao beli prah, slatkoća mu je otprilike 70% slatkoće šećera. Eritritol ne izaziva skokove šećera u krvi, tj. ne uzrokuje skokove insulina, pa je zato pogodan i za ishranu dijabetičara.

Eritritol ima veoma malo kalorija amo  – 0,2 kcal po gramu. Metabolizam eritritola je specifičan. Više od 90% unetog eritritola se apsorbuje u tankom crevu. On prolazi gotovo nepromenjen kroz digestivni trakt i pritom ne izaziva štetne metaboličke efekte koji mogu da se jave kao posledica unosa viška šećera. Dakle, 90% eritritola se ne metaboliše i izlučuje se nepromenjen putem urina. Preostali deo od manje od 10% dolazi do debelog creva i delimično se metaboliše. Samo oko 5% suštinske kalorijske vrednosti eritritola je obezbeđeno za telo. To je razlog ekstremno niske kalorijske vrednosti eritritola.

Za razliku od nekih drugih šećernih alkohola (poliola), eritritol nema laksativni efekat. Od svih poliola, organi za varenje ga najbolje tolerišu.
Isto tako, eritritol ne doprinosi pojavi karijesa. Bakterije u usnoj duplji koriste šećere kao glavni izvor energije tako što ih razlažu prilikom čega se oslobađa energija koju koriste za svoje potrebe kao što su rast i razmnožavanje. Prilikom metabolizma (razgradnje) šećera dolazi do stvaranja kiseline koja oštećuje zubnu gleđ. Međutim, ni eritritol (a ni ksilitol) ne podležu metabolizmu bakterija u usnoj duplji i samim tim ne izazivaju pojavu karijesa.
Neka novija istraživanja ukazuju da bi eritritol mogao da se smatra slatkim antioksidansom. Naime, eritritol ima strukturu sličnu manitolu, koji je već dobro poznat antioksidans.

Kod zdravih ljudi koji su uzimali eritritol, pokazalo se da ne dolazi do promene nivoa šećera kao ni insulina u krvi. Kod gojaznih osoba, dijabetičara i drugih koji imaju metaboličke probleme, eritritol se pokazao kao jedna od najboljih alternativa za šećer.
Iako je eritritol vrsta šećernog alkohola, treba napomenuti da šećerni alkoholi ne sadrže etanol, tako da nemaju nikakve efekte slične alkoholnim pićima. Ovakvi zaslađivači takođe ne doprinose kvarenju zuba, što je još jedan plus za njihovu upotrebu. Međutim, ponekad konzumacija šećernih alkohola može da doprinese nadimanju i stvaranju gasova.

Eritritol se posebno ističe kao prirodni zaslađivač, zbog sledećih osobina:

Ima gotovo nula kalorija
Glikemijski indeks mu je nula – ne podiže nivo šećera u krvi, pa je pogodan za dijabetičare
Najlakši za varenje od šećernih alkohola – najveći deo se apsorbuje u tankom crevu, pa vrlo mala količina dospe u debelo crevo tako da ne podstiče nadimanje ili proliv.
Nema nikakve kancerogene osobine, za razliku od nekih hemijskih veštačkih zaslađivača
Ima antioksidansna svojstva – pomaže da se eliminišu slobodni radikali, koji ubrzavaju proces starenja.

Za one koji izbegavaju šećer iz bilo kog razloga (radi regulacije nivoa šećera u krvi, ili da bi regulisali telesnu težinu, ili zbog lečenja gljivičnih infekcija, posebno kandide), eritritol je odličan izbor.

Nakon detaljnih toksikoloških i kliničkih proučavanja, utvrđeno je da je eritritol pogodan za ljudsku ishranu kao zamena za šećer, čak i kada se konzumira svakodnevno u većim količinama. Ipak, treba imati na umu da iako je sladak, eritritol nije toliko sladak kao običan šećer (otprilike 60-80% slatkoće šećera).

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Eritritol

Eritritol je šećerni alkohol - poliol koji se prirodno nalazi u grožđu, vinu, kukuruzu i medu, a nastaje prirodnim procesom mikrobne fermentacije. Njegov ukus je gotovo istovetan šećeru, ali je 30% manje sladak od njega.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 388