Gođi

goji bobiceGođi bobice su bobice svetlo narandžasto-crvene boje koje rastu na žbunu. Mogu biti plod dve blisko srodne biljke iz familije Solenaceae, a to su Lycium barbarum i Lycium chinense.

Iako su po izgledu obe ove vrste bobica veoma slične, razlikuju se po ukusu i sadržaju šećera. Potiču iz Kine i imaju dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj azijskoj kuhinji.

Pema zapisima, bar od 3. veka naše ere, gođi bobice se takođe koriste u tradicionalnoj kineskoj, korejskoj i japanskoj medicini.

Otprilike oko 2000. godine, gođi bobice i proizvodi od njih su ušli na tržište zdrave hrane u razvijenim zemljama, i od tada su uobičajeni artikal u prodavnicama zdrave hrane. Mogu se naći u sušenom obliku, a mogu i da se kuvaju, koriste kao čaj, u obliku soka i kao dodaci raznim prirodnim preparatima.

Gođi bobice su bogate vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, vitamin A, gvožđe, a obiluju i biljnim vlaknima. Dobar su izvor proteina i antioksidanasa, posebno luteina i zeaksantina.

Obavljen je priličan broj istraživanja o gođi bobicama, koja ukazuju da bi gođi bobice mogle da:

* doprinesu povećanju količine antioksidanasa u organizmu,

* daju podsticaj imunitetu,

* poboljšaju kvalitet sna

* poboljšaju sportske performanse.    

 

Jedno nedavno istraživanje je utvrdilo da bi mala količina sušenih gođi bobica u svakodnevnoj ishrani mogla da pomogne da se spreči ili odloži početak makularne degeneracije (povezane sa starenjem). Makularna degeneracija je vodeći uzrok gubitka vida kod starijih osoba (obično u 50-tim i 60-tim godinama). Ovo povoljno dejstvo gođi bobica se pripisuje pre svega luteinu i zeaksantnu, dvama biljnim antioksidansima kojima su gođi bobice veoma bogate.

 

Izvori i reference: www.webmed.com, https://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4409

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Goji bobice organik

Goji (gođi) bobice su zapravo voće koje vodi poreklo iz Kine, Mongolije i sa Himalaja. U kineskoj medicini se koriste već više od 6 vekova. U sebi sadrže mnoštvo minerala i drugih hranjivih sastojaka te ih to čini fantastičnim dodatkom u ishrani savremenog čoveka, sportista i dece u razvoju.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 131