Inulin

sparglaInulini su grupa prirodnih polisaharida koje proizvode razne vrste biljaka. Pripadaju klasi biljnih vlakana poznatih kao fruktani. Biljke prirodno proizvode inulin i koriste ga kao izvor energije. U ljudskoj ishrani, inulin pomaže varenje povećavajući broj dobrih bakterija u crevima, posebno sojeva Bifidobacteria i Lactobacilli.
Inulin se obično nalazi u agavi, cikoriji, artičokama, špargli, praziluku, luku, belom luku, bananama i pšenici. 

U izolovanom obliku, zahvaljujući njegovoj kremastoj konstituciji, inulin se može koristiti kao zamena za masnoću u prelivima za salatu, ili da zameni određenu količinu brašna u pekarskim proizvodima.

 

Zdravstvene dobrobiti inulina

 

Inulin daje osećaj sitosti

Pošto spada u biljna vlakna, i inulin je nesvarljiv za čoveka. On prolazi neizmenjen kroz creva sve do debelog creva, gde služi kao hrana za bakterije. Vlakna inulina su rastvorljiva u vodi. Ona se rastvore u želucu i potom formiraju jednu želatinoznu supstancu, koja usporava prolazak hrane kroz creva, smanjuje apsorpciju holesterola iz digestivnog trakta, daje osećaj sitosti i podstiče crevnu peristaltiku.

Inulin podstiče dobre bakterije

U čovekovim crevima živi između 15000 i 36000 različitih vrsta bakterija. Većina su korisne, samo mali broj ima potencijal da bude štetan. Dobre bakterije donose brojne zdravstvene dobrobiti, uključujući: štite nas od štetnih (patogenih) bakterija, sprečavaju infekcije i doprinose radu imunog sistema. Kao što smo rekli, inulin pomaže povećanju broja dobrih bakterija. Osim toga, inulin daje masu crevnom sadržaju i podstiče rad creva.

Inulin pomaže boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka

Inulin delimično usporava varenje u celini, što omogućava organizmu da bolje apsorbuje nutrijente iz hrane. Jedno istraživanje je npr. ukazalo da inulin pomaže organizmu da bolje apsorbuje kalcijum (što je važno pogotovo za starije osobe).

Inulin pomaže kontrolisanju nivoa šećera u krvi

Inulin usporava varenje, uključujući i varenje ugljenih hidrata. To omogućava da se šećer oslobađa sporo i bez naglih skokova, što pomaže kontroli nivoa šećera u krvi. Jedno istraživanje iz 2015. je utvrdilo da inulin može da koristi osobama sa predijabetesom. Inulin deluje kao potencijalni stabilizator nivoa šećera u krvi, ukoliko se redovno koristi u ishrani tokom dužeg perioda. 

Inulin može da pomogne regulaciji telesne težine

Neka istraživanja su ukazala da pomenuta svojstva inulina mogu da pomognu u regulaciji telesne težine. Jedno istraživanje iz 2015. koje je pratilo osobe koje su uzimale inulin u prahu utvrdilo je da je redovna konzumacija inulina kod učesnika eksperimenta dovela do toga da budu manje gladni i osećaju se siti dokom dužeg perioda u odnosu na grupu koja je uzimala placebo.

Inulin ima potencijal da smanji rizik od raka debelog creva

Više istraživanja pokazuje da je unos velike količine biljnih vlakana (u koje spada i inulin) povezan sa smanjenim rizikom od raka, posebno raka debelog creva. Pošto zahvaljujući podsticanju dobrih bakterija inulin povoljno deluje i na imunitet, to ga čini verovatno korisnim dodatkom ishrani u prevenciji raznih vrsta raka organa za varenje. Međutim, potrebno je više istraživanja koja bi omogućila da se to u potpunosti potvrdi.

 

Inulin je u prodaji obično dostupan u obliku praha. Tipična doza je 3,1 g dnevno. Smatra se potpuno neškodljivim za ljudsku ishranu. Eventivne neugodne pojave mogu biti povećana količina gasova ili meka stolica. Ukoliko redovno koristite inulin u obliku dodatka ishrani (praha), preporučljivo je da pijete i dosta vode, jer će to pomoći da se smanje nelagodnosti poput nadimanja, gasova ili zatvora.

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26965706, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26571012, https://doi.org/10.1186/s12986-015-0033-2, https://doi.org/10.3945/ajcn.115.113282, www.mdpi.com/2072-6643/7/11/5441/htm

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Agava inulin u prahu

Inulin je biljno vlakno dobijeno ekstrakcijom iz biljke agave i deluje prebiotski hraneći „dobre“ bakterije i na taj način formira zdrav mikrobiom. Redovnim unosom inulina povećava se broj korisnih mikroba i samim tim jačamo imunitet.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 139