Kakao puter

kakao puterKakao puter je jestiva mast bledožute boje koja se dobija iz zrna kakaoa. Oko 54-58% sadržaja kakao zrna čini upravo kakao puter. Najčešće se koristi za proizvodnju čokolade, ali i u kozmetici i proizvodnji lekova.

Pošto se dobija od zrna kakaoa, kakao puter je biljna mast, dakle pogodna za vegansku i posnu ishranu. Može se koristiti umesto običnog putera i spada u veoma zdrave masti. Ima aromu i miris kakaoa. Topi se na temperaturi nešto nižoj od temperature ljudskog tela. Kakao puter je hranljiviji od običnog putera; izvor je vitamina E, K i omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

 

Što se tiče povoljnih efekata kakao putera na zdravlje, evo šta kažu istraživanja.


Kakao puter podstiče imunitet i energiju

Razna istraživanja ukazuju da polifenoli koje sadrži kakao puter povoljno deluju na imunitet i nivo energije. U jednom proučavanju, istraživači su uporedili efekat čokolade bogate polifenolima (sa dosta kakao putera) sa tzv. izokalorijskom čokoladom, siromašnom polifenolima, na osobe koje su patile od sindroma hroničnog umora. Dok su ispitanici konzumirali čokoladu bogatu kakao puterom, njihovi simptomi su se poboljšalli. Nakon što su prešli na izokalorijsku čokoladu, narednih osam nedelja, simptomi su im se pogoršali. Na osnovu toga su istraživači zaključili da kakao puter može da pomogne uravnotežavanju hormona neurotransmitera koji su povezani sa sindromom hroničnog umora. Istovremeno, kakao puter podstiče imuni sistem.

 

Kakao puter je zdrav za srce

Kakao puter sadrži polifenone komponente, koje deluju antiupalno i smanjuju upalne markere povezane sa arteriosklerozom. Ova biljna masnoća čak pomaže u metabolisanju drugih masti i tako da je, kao i kakao od kojeg se dobija, povezana sa povoljnim uticajem na srce i krvne sudove.

 

Kakao puter je dobar za kožu

Kakao puter je standardni sastojak mnogih kozmetičkih krema. Ima antiupalno delovanje, tako da blagotvorno deluje kad se nanese na upaljenu kožu u slučaju ekcema, osipa i drugih vrsta upala. Takođe, kakao puter je dobar za kožu zbog vlažećeg efekta, tako da povoljno deluje na suvu i nadraženu kožu. Pored toga, bogatstvo antioksidansima pomaže da se održi mlađi izgled kože.

 

Kakao puter ublažava ranice u ustima

Kakao puter je efikasan prirodni lek za ranice u ustima. Ublažava simptome ranica u ustima i na usnama, koje mogu da budu prilično bolne.

 

Kakao puter možete koristiti kao posnu zamenu za običan puter u dezertima i kolačima. Pošto ima blago čokoladni ukus, može da se koristi kao preliv za slatki tost, palačnike i vafle. Ako volite kafu sa šlagom, kakao puter može da vam posluži umesto posnog šlaga.
I konačno, kakao puter se može koristiti u nezi kože, kad se nanese spolja.

 

Izvori:
www.foodsforbetterhealth.com
www.thespruceeats.com
www.herbaldynamicsbeauty.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kakao puter organski

Kakao puter je masnoća koja se dobija iz kakao zrna i zajedno sa kakao prahom čini osnovu cokolade. Karakteriše ga velika stabilnost (nije podložan užegnuću tokom 2-5 godina), kao i laka svarljivost. Na sobnoj temperaturi kakao puter je u cvstom stanju, a iznad 35°C počinje da se topi. Kakao puter ima visok nivo moćnih antioksidanasa i značajan je izvor vitamina E. S obzirom da ne sadrži holesterol niti trans masti odlična je alternativa životinjskim mastima ili rafinisanim biljnim uljima.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 75