Kamu kamu

kamukamuKamu kamu (Myrciaria dubia) je voćka porekom iz amazonskih prašuma. Poznata je po neobično visokom sadržaju vitamina C, verovatno najvišem od sveg poznatog voća. U poslednje vreme je postala popularna na tržištu zdrave hrane, gde se može naći uglavnom u obliku suplemenata, najčešće praha.

Kamu kamu je sjajan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je veoma važan. Iako postoje razne tablete, najbolje je unositi ga prirodnim putem. Procenjuje se da sveža voćka kamu kamu u 100g sadrži čak 3 grama vitamina C! Kada se konzumira u prahu, koncentracija vitamina C je još veća - prema nekim proizvođačkim deklaracijama, kašičica kamu kamu praha (5g) sadrži čak 750% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. (Ipak, treba imati na umu da, kao i u svakom prirodnom proizvodu, odnosno voću, količina C vitamina može da varira - voćka nije tableta sa tačno doziranim sadržajem.)
Kamu kamu sadrži moćne antioksidanse. Vitamin C, kojim kamu kamu obiluje je antioksidans, a pored toga ova voćka sadrži još brojne flavonoidne antioksidanse, uključujući antocijanine i elaginsku kiselinu. Ovakav sastav izgleda najviše koristi pušačima, pošto pušenje stvara previše slobodnih radikala, što dovodi do oksidativnog stresa. Tako je, na primer, jedno proučavanje na 20 pušača, koji su svakodnevno pili po 70ml soka od kamu kamu, pokazalo da je kod njih značajno opao oksidativni stres, kao i inflamatorni markeri poput C-reaktivnog proteina, koji se smatra pokazateljem rizika od srčanih oboljenja. Interesantno je da kod kontrolne grupe, koja je uzimala odgovarajuću količinu vitamina C u tabletama, nije došlo ni do kakvog poboljšanja. To ukazuje da je ukupna kombinacija sastojaka voćke kamu kamu mnogo efikasnija nego izolovani vitamin C.
Kamu kamu može da ublaži upale (niskog intenziteta). Hronične upale niskog intenziteta se povezuju sa autoimunim bolestima, srčanim oboljenjima i rakom. U već pomenutom proučavanju, pokazalo se da konzumacija kamu kamu soka smanjuje upravo marker hroničnih upala - to je pomenuti C-reaktivni protein. Pretpostavlja se da u tome važnu uloga igra elaginska kiselina, jedan od sastojaka voćke kamu kamu. Ovo zapažanje su potvrdila i proučavanja na miševima, koja su takođe pokazala da konzumacija voćke kamu kamu suzbija upale.

Iako nema mnogo drugih proučavanja o ovoj voćki, neka od njih su ukazala i na dobrobiti koje ćemo navesti u daljem tekstu. Međutim, mora se imati u vidu da su to ograničena proučavanja na malom uzorku i da je potrebno još detaljnijih proučavanja da se ovo što je dalje navedeno potvrdi.

Kamu kamu može da pomogne mršavljenju. Eksperimenti na životinjama su ukazali da kamu kamu može da podstakne sadorevanje kalorija i da dovede do pozitivnih promena u crevnoj mikroflori.
Kamu kamu može da smanji skokove šećera u krvi. Istraživanje na 23 zdrave osobe ukazalo je da kamu kamu može sa smanji skokove šećera u krvi nakon konzumacije obroka bogatog ugljenim hidratima.
Kamu kamu može da spreči rast nekih štetnih bakterija. Proučavanje obavljeno u epruveti je pokazao da je kamu kamu smanji rast potencijalno štetnih bakterija ešerihije koli i streptokokusa mutansa.
Kamu kamu može da doprinese regulaciji krvnog pritiska. Proučavanja u epruveti i posmatranja na ljudima su ukazala da kamu kamu izgleda doprinosi širenju krvnih sudova, pa tako i sniženju krvnog pritiska.

Sama po sebi, ova voćka je veoma kisela, tako da nije preterano ukusna za konzumaciju. Međutim, pošto se kod nas uglavnom može nabaviti u obliku praha, lako se može upotrebiti tako što se prah doda u smuti, musli, jogurt ili prelive za salatu. Ako dodajete kamu kamu u kuvana jela ili čaj, dodajte ga tek kad se malo prohlade, kako visoka temperatura ne bi uništila vitamin C.

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5489195/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11464674, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23561148, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22542553/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18922386, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29389624, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21512298, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30064988, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23460435, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28888441, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28475419, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30055315, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752086/

Proizvodi u vezi sa člankom

Kamu kamu organski

Kamu kamu (Myrciaria dubia) je žbunasta biljka koja raste u amazonskim šumama Perua i Brazila. Plod ove biljke sadrži izuzetno veliku količinu vitamina C, oko 60 puta više nego narandža, i smatra se jednim od najvećih prirodnih izvora ovog vitamina na svetu. Sadrži i značajnu količinu dijetnih vlakana. Organski kamu kamu prah ima intenzivan citrusni ukus te se koristi u maloj količini.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 51