Koenzim Q10

crvena krvna zrncaKoenzim Q10 je supstanca koja se prirodno javlja u organizmu ljudi, životinja i nekih bakterija. Može se naći u svakoj ćeliji, i to prevashodno u mitohondrijama, zato se naziva još i ubikvinon (od latinskog ubiquitas, sveprisutan). Koenzim Q 10 učestvuje u procesu aerobnog ćelijskog disanja, koje generiše energiju u obliku adenozin-trifosfata (ATP). Najveća koncentracija koenzima Q 10 je u organima koji imaju najveće potrebe za energijom - a to su srce, jetra i bubrezi.

Koenzima Q10 ima u namirnicama (kao što su npr. integralne žitarice, soja, spanać brokoli), ali su količine veoma male, tako da ishrana ne može da doprinese da se količina ovog koenzima u organizmu značajno poveća; zato, ukoliko se koristi u preventivne i terapeutske svrhe, koristi se u obliku suplemenata.

Neka istraživanja su ukazala da bi suplementi koenzima Q10 mogli da doprrinesu prevenciji srčanih oboljenja, regulaciji holesterola i ublažavanju migrena.

 

Regulacija holesterola

Što se holesterola tiče, istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Cardiology pokazalo je efikasnost koenzima Q 10. U istraživanju su učesnici podeljeni na dve grupe. Jedna je utimala Ezetimibe, lek koji se koristi za smanjenje nivoa holesterola u plazmi. Druga grupa je uzimala koenzim Q10.

Nakon tri meseca, u grupi koja je uzimala Ezetimibe nije došlo ni do kakvih promena u nivoima holesterola. U grupi koja je uzimala Q10 došlo je do pozitivnih promena. Terapeutski cilj u toj grupi bio je postignut 100%. Potom je grupi koja je uzimala Ezetimibe dodat i koenzim Q10, nakon čega je i u toj grupi postignut terapeutski cilj 72,5%. Dakle, u tom istraživanju Q10 se pokazao kao efikasnije sredstvo za regulisanje holesterola nego lek koji je u zvaničnoj upotrebi.

 

Rizik od srčanih oboljenja

Istraživanje obavljeno u Švedskoj, a objavljeno u časopisu PLoS One, ukazalo je da bi koenzim Q10 mogao da smanji rizik od smrti usled kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanje je pratilo 443 zdrave starije osobe, koje su tokom 4 godina uzimale koenzim Q10 sa selenom. Ova kombinacija je korišćena zato što se količina koenzima Q10 u organizmu sa godinama smanjuje, a verovatno je da Evropljani imaju deficit selena. Zaključak istraživanja je da je zaštitni efekat ovakve terapije trajao 10 godina, i da je uzimanje suplemenata Q10 dovelo da smanjenja rizika od smrti kod ispitanika koji su dobili ishemijsko srčano oboljenje.  

I neka druga proučavanja su pokazala da Q10 koristi osobama koje imaju hroničnu srčanu slabost, hipertenziju i endotelijalnu disfunkciju. Sva istraživanja su pokazala da je ovaj suplement neškodljiv i da se dobro podnosi.

 

Migrene

Interesantno je i da neka istraživanja ukazuju da bi koenzim Q10 mogao da pomogne da se ublaže migrene. Američka akademija za neurologiju i Američko udruženje za glavobolje su izvestili da se suplement koenzima Q10 može upotrebiti da se redukuju migrene. Istraživači smatraju da je to posledica sposobnosti ovog koenzima da održava zdravim mitohondrije u ćelijama.

 

Napomena

Struktura koenzima Q 10 je veoma slična strukturi vitamina K, koji, između ostalog, učestuje u procesu regulacije zgrušavanja krvi. Zbog strukturalne sličnosti i sličnosti delovanja sa vitaminom K koenzim Q 10 bi mogao da smanji učinak lekova protiv zgrušavanja krvi na bazi heparina, zato bi oni koji ovakvu terapiju uzimaju trebalo da se konsultuju sa lekarom pre nego što počnu sa uzimanjem suplemenata Q 10.

 

Izvori:
www.naturalhealth365.com
www.medicalnewstoday.com/articles/324113.php


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 373