Kordiceps

kordicepsKordiceps je gljiva koja se vekovima koristila u tradicionalnoj medicini, a danas je u zvaničnoj kineskoj medicini odobrena kao lek za tretman aritmija. Savremena istraživanja su potvrdila nekoliko njenih lekovitih dejstava.  

Ima preko 400 vrsta ove gljive, a dve su posebno istražene: Cordyceps sinensis and Cordyceps militaris. Kod nas na tržištu je uglavnom dostupna ova prva (Cordyceps sinensis), i navedena istraživanja se prevashodno tiču nje.

Kordiceps čuva zdravlje srca.

U Kini je kordiceps odobren kao lek za lečenje aritmija: suviše sporog rada srca, ubrzanog rada srca ili nepravilnog rada srca. Takođe, u jednom istraživanju na miševima se pokazalo da kordiceps sprečava oštećenja srca u slučaju hroničnih bubrežnih bolesti. To se pripisuje sadržaju adenozina, za koji je poznato da ima zaštitne efekte na srce. Takođe, ispitivanja na životinjama pokazala su da kordiceps smanjuje nivo triglicerida i "lošeg" holesterola (LDL).

 

Kordiceps pomaže izdržljivost i sportske performanse.

Smatra se da kordiceps povećava proizvodnju molekula adenozin-trifosfata (ATP), koji je suštinski za isporučivanje energije mišićima. Jedno istraživanje je pokazalo da je kordiceps poboljšao efikasnost treninga kod mladih i starijih osoba. Međutim, takav efekat se nije pokazao u slučaju treniranih sportista.

 

Kordiceps usporava starenje organizma.

Istraživanja na miševima ukazuju da kordiceps može da uspori starenje, poboljša pamćenje, i čak delimično produži životni vek.

 

Kordiceps pomaže održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.

Na neki način, kordiceps u organizmu imitira delovanje insulina, pomažući da se nivo šećera održi u normalnim granicama. Takođe, u ispitivanju ljudi sa hroničnim bubrežnim bolestima se pokazalo da su oni koji su uzimali kordiceps imali poboljšanu unkciju bubrega (što je važno za dijabetičare).

 

Kordiceps ublažava upale.

Istraživanja su pokazala da se u ljudskim ćelijama, kada se izlože delovanju kordicepsa, smanjuje proizvodnja specijalnih proteina koji povećavaju upale u organizmu.

 

Kordiceps Ima antikancerogene efekte.

Potencijal kordicepsa da uspori rast tumora je poslednjih godina izazvao značajno interesovanje. U laboratoriji se pokazalo da kordiceps inhibira rast mnogih vrsta ljudskih malignih ćelija, uključujući kancer pluća, debelog creva, kože i jetre. Ispitivanja na miševima pokazala su da kordiceps takođe deluje protiv limfoma i melanoma. Takođe, kordiceps može da ublaži neželjene efekte terapije raka, među kojima je leukopenija (smanjenje broja belih krvnih zrnaca koje opasno ugrožava imunitet). Ipak, treba imati u vidu da su potrebna detaljnija klinička ispitivanja na ljudima.

Napomena:
Za razliku od Kine, većina ispitivanja kordicepsa na Zapadu su obavljena u laboratoriji ili na eksperimentalnim životinjama, tako da su neophodna dalja klinička ispitivanja na ljudima da se sva njegova svojstva nesumnjivo potvrde. Ipak, rezultati koji su dosad dobijeni su obećavajući.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16354395
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2206772
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423520
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10230862
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2775070/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15050427
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25519252
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23192916/
www.jstage.jst.go.jp/article/bpb/26/1/26_1_84/_article
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8874668
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12831777
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371127/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kordiceps u prahu organski

Kordiceps(Cordyceps sinensis) je vrsta gljive koja vodi poreklo iz Azije. Vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta. Sadrži čitav spektar makro i mikroelemenata, enzima, aminokiselina, kao i brojne antioksidanse.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 103