Kvercetin

kvercetin izvoriKvercetin je biljni pigment koji spada u grupu flavonoida i nalazimo ga u jarko obojenom voću i povrću. Spada u grupu istaknutih prirodnih antioksidanasa. On štiti biljke od bolesti, visokih temperatura i toksičnih hemikalija. U najbogatije prirodne izvore kvercetina ubrajaju se jabuke, crno i crveno grožđe, crveni luk i zeleni čaj. Kvercetin se takođe se nalazi u kupinama, borovnicama, brokoliju, citrusima, višnjama, malinama i paradajzu. Jedna zrela jabuka sadrži oko 50 mg kvercetina, ali se on nalazi u kori.

Istraživanja koja su obuhvatila široku populaciju povezala su ishranu bogatu kvercetinom (prirodnim izvorima) sa nižim nivoom holesterola u krvi i smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

 

Zdravstvene dobrobiti kvercetina

 

Dobar za kardiovaskularni sistem

Kvercetin smanjuje oksidativni stres i upale, a obe te stvari se povezuju sa srčanim oboljenjima. Kvercetin takođe koristi kardiovaskularnom sistemu tako što poboljšava cirkulaciju i doprinosi održanju zdravog krvnog pritiska. Jedno kliničko ispitivanje je pokazalo da unos 200 mg kvercetina svakodnevno podržava funkciju endotela krvnih sudova i podstiče proizvodnju azot-oksida, a to je supstanca koja opušta krvne sudove.

Osim ovoga, ukazano je i da ishrana sa velikom količinom kvercetina smanjuje koncentraciju "lošeg" LDl holesterola u krvi, što smanjuje rizik od nastanka aterosklerotičnih naslaga u arterijama.

Istraživanja takođe pokazuju da je kvercetin pomogao da se smanje oštećenja od eksperimentalno indukovanih srčanih napada (kod laboratorijskih životinja).

 

Podstiče imunitet

Kvercetin štiti pluća i smanjuje gubitak antioksidanasa tokom izloženosti stresu. Kvercetin može i da spreči širenje virusa. Odnosno, istraživanja su pokazala da kvercetin blokira replikaciju virusa, čime smanjuje njihovu sposobnost da inficiraju zdrave ćelije. Starija istraživanja su pokazala da kvercetin značajno poboljšava odbranu organizma miševa od virusa H1N1. A najnovija istraživanja, koja se tiču kovida, utvrdila su da kvercetin u kombinaciji sa vitaminom C može ne samo da preventivno deluje protiv infekcije korona virusom, već i da pomogne u lečenju te bolesti ukoliko se pojavi (opširnije na ovom linku).

Osim ovoga, utvrđeno je da kvercetin poboljšava imunu reakciju organizma time što pomaže da se poveća proizvodnja glutationa, što je najvažniji antioksidans organizma i važna karika imunog sistema.

 

Pomaže da se ublaže alergijske reakcije

Savremena istraživanja su se pozabavila sposobnošću kvercetina da ublažava alergije, i utvrđeno je da je kvercetin prirodni antihistamin koji može da smanji alergijske reakcije deaktivirajući mastocite koji emituju histamine i druge inflamatorne signale povezane sa alergijama, astmom i oboljenjima kože. Zato praktičari prirodne medicine preporučuju kvercetin da se ublaži koprivnjača, curenje i zapušenost nosa, kijanje, suzenje očiju i drugi alergijski simptomi.

Zbog impresivne sposobnosti kvercetina da inhibira mastocite, istraživači sada ispituju u kojoj meri bi kvercetin može da blokira fatalne anafilaktičke reakcije povezane sa alergijom na kikiriki.

Kvercetin bi takođe mogao biti pomoć u tretmanu astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, zato što ima sposobnost da opusti zgrčene mišiće disajnih puteva.

 

Kvercetin doprinosi dugovečnosti?

U pregledu istraživanja, objavljenom u časopisu Archives of Biochemistry and Biophysics, istraživači su napisali da kvercetin možda može da aktivira gen SIRT1, koji se naziva i "antiejdžing genom", tj. genom koji usporava starenje.

 

Izvori i stručne reference: www.naturalhealth365.com/quercetin-heart-health-2663.html, www.naturalpedia.com/quercetin-sources-health-benefits-and-uses.html, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20887269/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930135/, www.ingentaconnect.com/content/ben/ctmc/2015/00000015/00000017/art00010, www.mdpi.com/1420-3049/21/5/623


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 1387