Lukuma

lukumaLukuma (Pouteria lucuma) je plod poreklom sa Anda, koji ima neobično sladak ukus. Na našem tržištu se može naći uglavnom u obliku praha. S obzirom na to, kao i na obilje vitamina i minerala koje sadrži, prah lukume se može koristiti kao prirodni zaslađivač, daleko zdraviji od šećera.

Plod lukume ima tvrdu zelenu koru ispod koje je meki deo narandžaste boje. Plodovi lukume koji su sušeni na suncu i samleveni u prah u potpunosti zadržavaju specifičan ukus ove biljke, a što je najvažnije - sve hranljive i korisne materije koje ona izvorno sadrži.

Lukuma je daleko hranljivija i zdravija od većine drugih zaslađivača. Sadrži vitamin C, kao i 14 minerala, među kojima posebno kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i fosfor. Ova kombinacija je dobra za zdravlje kostiju i zuba. Fosfor je takođe značajan za proces varenja i ravnotežu hormona.

U Južnoj Americi, lukuma se vekovima koristila kao medicinska biljka, zahvaljujući njenim snažnim antiinflamatornim efektima. Savremena istraživanja su ukazala na nekoliko zdravstvenih dobrobiti lukume.

Lukuma sadrži brojne antioksidanse. Na primer, posebno je bogata polifenolima i karotinoidima, supstancama koje su poznate po antiupalnim svojstvima i povoljnom delovanju na zdravlje srca. Pri tome, lukuma je posebno bogara ksantofilima, karotiniodima koji joj daju njenu lepu žutu boju. Smatra se da su ksantofili posebno dobri za zdravlje očiju i dobar vid.
Iako je lukuma slatka, ona ima nizak glikemijski indeks. Takođe, ima određena svojstva koja pomažu da doprinese prevenciji dijanetesa tip 2. Delom je to zato što se većinom sastoji od složenih ugljenih hidrata, a bogata je rastvorljivim biljnim vlaknima koja doprinose regulisanju nivoa šećera u krvi. Neka istraživanja, obavljena u epruveti, ukazala su da lukuma može da u toj meri doprinese poboljšanju osetljivosti na insulin i regulaciji šećera u krvi nakon obroka da se njeni efekti mogu porediti sa efektima nekih lekova za snižavanja šećera. Ovaj efekat se pripisuje tome što lukuma ometa delovanje alfa-glukozidaze, enzima koji razlaže složene šećere na proste (koji opet naglo podižu nivo šećera u krvi). Ipak, potrebno je više istraživanja da se sve to dodatno potvrdi na ljudima.
Pošto je bogata polifenolima, lukuma može da pomogne u prevenciji povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Jedno istraživanje u epruveti je utvrdilo da lukuma može da spreči delovanje ACE (angiotenzin I-konvertujućeg enzima) koji utiče na povišenje pritiska, i da na taj način pomogne sniženju krvnog pritiska. Ipak, i ovde su potrebna dodatna klinička istraživanja da se to potvrdi.

Prah lukume ima teksturu sličnu smeđem šećeru. Ovaj prah se najčešće koristi kao prirodni zaslađivač, odličan je za pripremu domaćeg sladoleda, frapea, deserata, kašica za decu, ali i za dodavanje u muslije, smutije, kao i za peciva i kolače. Ako se koristi kao zamena za smeđi šećer, može se upotrebiti upola manja količina lukume. Na primer, 200g smeđeg šećera može se zameniti sa 120g lukume.

Izvori i stručne reference:
https://ndb.nal.usda.gov/, www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781845697358500188, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6250988/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2621298, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212989, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131559/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459727, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26212989, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459727

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Lukuma

Organska lukuma u prahu dobija se od celog ploda peruanske biljke lukuma (Pouteria lucuma) koja je sušena na niskoj temperaturi i potom samlevena. Tradicionalno je poznata kao “Zlato Inka”. Lukuma je zaslađivač koji ima nizak glikemijski indeks (4) te ga mogu koristiti svi oni koji vode računa o nivou šećera u krvi. Ima prijatan ukus, lako se vari i sadrži značajnu količinu minerala, pre svega kalcijuma.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109