Maitake

maitakeNa japanskom, "maitake" znači "plešuća gljiva". Priča se da je ime dobila po tome što su ljudi koji su je našli u prirodi plesali od radosti, tolika su njena isceljujuća svojstva. Maitake spada u adaptogene biljke. Adaptogeni pomažu ljudskom organizmu da se bori protiv raznovrsnih mentalnih i fizičkih teškoća, a takođe pomažu da se regulišu telesni sistemi koji dospeju u stanje neravnoteže.

Iako je maitake gljiva izuzetno ukusna i kao namirnica, ipak se smatra prevashodno medicinskom gljivom. Raste u delovima Japana i Kine, uglavnom u podnožju hrasta, bresta i javora. Iako je u Japanu i Kini korišćena hiljadama godina, na Zapadu je počela da stiče popularnost tek u poslednjih dvadesetak godina. Tradicionalna medicina je hvali zbog njenih svojstava da podstiče opšte zdravlje, vitalnost i dugovečnost.

Zdravstvene dobrobiti

Naučnici trenutno proučavaju maitake i način na koji one doprinose opštem zdravlju.

Pre svega, maitake pečurke su bogate antioksidansima, beta glukanima, vitaminima B i C, bakrom, kalijumom i drugim mineralima, biljnim vlaknima i aminokiselinama i povoljno utiču na opšti imunitet.

Povoljno utiče na holesterol. Neka istraživanja na životinjama su ukazala da prah maitake snižava holesterol; isto tako, pokazalo se da povećava nivo masnih kiselina koje obezbeđuju energiju. Zbog toga istraživači pretpostavljaju da bi konzumacija maitake pečuraka mogla da doprinese zdravlju arterija.

Povoljno utiče na nivo šećera u krvi. Rezultati jednog istraživanja iz 2015. su pokazali da maitake pečurke mogu da pozitivno utiču na pacove obolele od dijabetesa tip 2. Tokom proučavanja, pokazalo se da konzumacija maitake povoljno utiče na nivo glukoze u krvi. To ukazuje na potencijal maitake da pomogne u regulisanju dijabetesa tip 2 kod ljudi.

Imaju antikancerogeno delovanje. Pokazalo se da maitake pečurke suzbijaju rast tumora kod miševa. One takođe povećavaju broj ćelija (imunog sistema) koje se bore protiv tumora. Jedno istraživanje iz 2013. ukazuje da jedna komponenta maitake pečurki (D-Fraction) može da koristi u sprečavanju i lečenju raka dojke. Istraživači veruju da maitake pečurka može da omete rast i reprodukciju malignih ćelija.

Takođe, po nekim izvorima, maitake mogu biti korisne u borbi protiv virusa gripa i prehlade, protiv sporednih efekata hemoterapije, kao i u normalizaciji krvnog pritiska (i ako je nizak i ako je povišen).

Maitake mogu da se koriste u ishrani, kao delikates, ali ako se uzimaju u zdravstvene svrhe (na našem tržištu su prisutne u obliku praha), potrebno je konzumirati ih redovno nedeljama, čak i mesecima, da bi se pokazalo njihovo pozitivno delovanje. Smatra se da uzimanje maitake u prahu zajedno sa vitaminom C poboljšava pozitivne efekte ovih gljiva.

Stručne reference
www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2012.0222, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23280601/, https://cancerres.aacrjournals.org/content/72/8_Supplement/3515, www.jstage.jst.go.jp/article/jos/62/12/62_1049/_article, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26349512/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Maitake gljiva

Maitake gljiva je veoma cenjena i vekovima korišćena u tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini kao snažna podrška imunitetu. Takođe je prijatnog i specifičnog ukusa, te ulazi u sastav brojnih kulinarskih specijaliteta.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 80