Reiši

reisiViše od 2000 godina reiši gljiva (Ganoderma lucidum) se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristila kao lekovito sredstvo. Ona sadrži visoku koncentraciju organskog germanijuma, polisaharide i tripertene, aktivne komponente za koje su istraživanja pokazala da jačaju naše imunološke ćelije i imuni sistem.

Reiši gljiva sadrži mnoštvo sastojaka čija su lekovita svojstva pokazala i neka savesno sprovedena savremena istraživanja. Ova gljiva se u prirodi veoma teško nalazi pa je stoga bila rezervisana za azijske kraljeve i bogataše sve do druge polovine 20. veka kada se počelo sa organizovanim gajenjem crvene reiši gljive u Japanu, pa je ta izuzetna gljiva postala dostupna u čitavom svetu. Danas se reiši gljive koriste za jačanje imuniteta, smanjenje stresa i umora, kao i poboljšanje sna. Takođe, neki ljudi uzimaju reiši radi regulacije povišenog krvnog pritiska i holesterola, virusnih infekcija i plućnih bolesti (astme), i kao podršku u tretmanu malignih oboljenja (hemoterapije).

Antitumorsko delovanje

Najveći broj istraživanja antitumorskih efekata gljiva sproveden je u Japanu. U Istraživačkom institutu Nacionalnog centra za rak u Tokiju, Ikekava i saradnici ispitali su još 1969. antitumorsko delovanje ekstrakata nekoliko jestivih gljiva na miševima kojima su prethodno presadili sarkom, što su 5 godina kasnije potvrdili i proširili istraživači Hamuro i Čihara. Rezultati su se pokazali kao veoma dobri, pa su zahvaljujući svemu tome u Japanu i Kini medicinske gljive, kao što su npr. reiši i šitake, odobrene kao dopunska terapija standardnoj terapiji raka i široko se koriste klinički ili samostalno ili u kombinaciji sa hemoterapijom. Ovi istraživači, i oba Morija (otac i sin), Maeda, Taguči, Nanba, Aoki i brojni drugi, pokazali su da neke lekovite gljive, uključujući i reiši, demonstriraju visoku ili vrlo visoku stopu kočenja rasta različitih tumora, ali i značajnu stopu njihovog potpunog povlačenja ako se s korišćenjem započne pravovremeno, kao i vrlo snažnu zaštitu od tumora ako se uzimaju pre njihovog nastanka.

Doziranje i sporedni efekti

Reiši se najčešće nalazi kao sušena ili u obliku praha. Ukoliko se koriste komadi sušene gljive, onda se od nje pravi čaj, a ako je u pitanju prah, 1-2 kašičice praha se dodaju u mlaku limunadu ili čaj. Iako se konzumacija ove gljive pokazala kao uglavnom bezbedna, pri dugotrajnoj upotrebi treba voditi računa o sledećem: u slučajevima niskog pritiska reiši može da ga još dodatno snizi, a isto tako može da poveća rizik od krvarenja kod osoba koje su sklone krvarenjima ili uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, kao što su aspirin, farin i heparin. Isto tako, tokom dugotrajne upotrebe reiši gljive moguće su manje ali uglavnom bezopasne neprijatnosti kao što su svrab, osip, vrtoglavica, glavobolje i stomačni problemi.

Izvori i stručne reference:
www.webmed.com , www.sciencedirect.com/science/article/pii/019205619490037X
T. Ikekawa et al, "Antitumor activity of aqueous solution of edible mushrooms", Cancer Research 29 (1969), 734-735

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Reishi (reiši) pečurka

Reishi (reiši) gljiva (Ganoderma Lucidum), sada već dobro poznata i korišćena u celom svetu, vodi poreklo iz Kine, gde se vekovima upotrebljavala u tradicionalnoj medicini. Polisaharidi iz ove gljive deluju antioksidativno i na taj način stimulišu imuni sistem.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 81