Rutin

heljda rutinRutin (rutozid, kvercetin-3-O-rutinozid, soforin) je citrusni flavonoidni glikozid kojeg nalazimo u biljkama. Striktno hemijski gledano, to je molekul kvercetina vezan za molekul šećera. Njegovo ime potiče od imena biljke ruta, koja takođe sadrži rutin. Rutin se ponekad naziva vitaminom P, mada se, striktno gledajući, ne može reći da je to vitamin.

Heljda spada u najbogatije izvore rutina. Rutin sadrže takođe i jabuke, kajsije, trešnje i višnje, brusnice, smokve, grejpfrut, limun i pomorandže, a nalazimo ga i u špargli.

Kada se radi o jabukama, kao i u slučaju kvercetina, gotovo sav sadržaj rutina se nalazi u kori, tako da nije preporučljivo guliti jabuke ako hoćemo da dobijemo maksimalnu dobrobit od njih.

Sve više istraživanja ukazuju na impresivne potencijale rutina da doprinese zdravlju ljudskog organizma, kao i na neka njegova terapeutska svojstva. Pokazalo se da rutin posebno može da bude koristan za zglobove, krvne sudove, kao i organe za varenje. Interesantno je da rutin ulazi u sastav 130 registrovanih terapeutskih lekova.

 

Zdravstvene dobrobiti rutina

 

Rutin doprinosi kardiovaskularnom zdravlju

U prirodnoj medicini, rutin se preporučuje da poboljša cirkulaciju krvi. Istraživanja ukazuju da rutin jača arterije i kapilare i doprinosi njihovoj elastičnosti. Takođe se smatra da deluja antikoagulativno, što znači da je dobar u prevenciji tromboze dubokih vena, kao i srčanog i moždanog udara koji bi mogli izazvati trombovi. Istraživanja ukazuju da rutin deluje tako što blokira disulfid-izomerazu, a to je enzim koji može da inicira formiranje tromba.

Neka istraživanja takođe ukazuju da rutin može da doprinese da se snizi krvni pritisak i smanji nivo "lošeg" (LDL) holesterola u krvi, a podigne nivo "dobrog" (HDL) holesterola. Jedno istraživanje je, na primer, pokazalo da je kod dijabetičara i osoba sa visokim krvnim pritiskom došlo do sniženja nivoa holesterola u krvi nakon što su neko vreme uzimali 500mg rutina (suplement) dnevno.

 

Rutin doprinosi zdravlju organa za varenje

Preliminarna istraživanja ukazuju da rutin ima potencijal da doprinese zdravlju organa za varenje. U pregledu sitraživanja objavljenom u časopisu Polyphenols in Human Health and Disease, podaci iz proučavanja obavljenih na životinjama pokazali su da je prethodno davanje rutina efikasno "ublažavalo kolitis (upalu creva), pomagalo zaceljenje debelog creva, podiglo nivo glutationa (glavnog antioksidansa u organizmu), a istovremeno inhibiralo ispoljavanja markera upale kao što au interleukin, TOX i TNF-alfa"

Takođe je utvrđeno da rutin podstiče zdravlje crevne mikroflore. Nalazi istraživanja objavljenog u časopisu New Look to Phytomedicine utvrdili su da je konzumacija rutina pomogla da se poveća populacija Lactobacilus-a, soja korisnih crevnih bakterija. Istraživači su takođe dodali da su potrebna dodatna istraživanja da se utvrdi ima li rutin potencijal za tretman oboljenja organa za varenje kao što je inflamatorna bolest creva (IBD).

 

Rutin doprinosi zdravlju mozga

Podaci iz istraživanja takođe pokazuju da bi rutin mogao koristiti obolelima od Alchajmerove bolesti. Naučnici misle da sposobnost rutina da smanjuje količinu proinflamatornih citokina i povećava aktivnost antioksidansnih enzima može da pomogne boljem funkcionisanju mozga i zaštiti od neurodegenerativnih bolesti.

Podaci dobijeni eksperimentima na životinjama su takođe pokazali da rutin pomaže da se popravi pamćenje, kao i to da rutin blokira acetilholin-esterazu, enzim koji razlaže acetilholin, neurotransmiter koji je od ključne važnosti za pamćenje i učenje.

 

Rutin pomaže da se ublaži bol u zglobovima

Izgleda da rutin efikasno "nalazi i eliminiše" slobodne radikale, koji bi mogli dovesti do oštećenja ćelija. Rutin takođe podstiče delovanje drugih prirodnih antioksidanasa koji se već nalaze u ljudskom organizmu, kao što su glutation i superokskid-dismutaza.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Biochemical Pharmacology utvrdilo je da je rutin doprineo da se smanji oksidativni stres kod osoba sa dijagnozom artritisa. Istraživači su dodali da je "rutin koristan pomoćni lek" koji bi mogao da pomogne u tretmanu artritisa. U novijem istraživanju objavljenom u časopisu Bioactive Foods as Dietary Interventions for Arthritis naučnici su izvestili da je rutin "najbolji od prirodnih antioksidanasa". Praktičari prirodne medicine odavno preporučuju rutin za ublažavanje bola i ukočenosti kod upalnih stanja zglobova, kao što je artritis. (Opširnije o koristi kore od jabuke kao izvora rutina, ali i drugih supstanci koje pomažu poboljšanju pokretljivosti zglobova, pogledajte ovde)

 

Unos rutina u organizam može se povećati konzumacijom prirodnih namirnica koje ga sadrže, a to je pre svega heljda, a potom jabuke. Rutin se takođe može naći i u obliku suplemenata, mada je verovatno bolje da se unosi konzumacijom visokokvalitetnih namirnicama koje pored rutina sadrže i obilje drugih hranljivih i korisnih supstanci. 

 

Izvori i stručne reference: www.healthline.com/health/potential-benefits-of-rutin#reduces-arthritis-pain, https://gilbertlab.com/neutraceuticals/rutin/top-4-benefits/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11551519/, https://www.eatingwell.com/recipe/255761/apple-fig-brussels-sprouts-salad/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Heljda sirova

Heljda proizvodena u Kursku, poljoprivrednoj i ekološki čistoj oblasti Rusije. Zelena heljda, za razliku od smeđe, nije termički obrađena. Takvo, neobrađeno zrno, sadrži 30% više korisnih mikro i makroelemenata i vitamina od proparene (propržene) heljde. Nežna mehanička obrada ne oštećuje jedra zrna, zbog toga je ceo spektar vitamina i minerala (u sirovom stanju) u potpunosti sačuvan. Zelena heljda ima mekan orašasti ukus i može se konzumirati kuvana ili pripremljena na pari.
Heljda propržena

Slavuj propržena (proparena) heljda dobija se od pažljivo odabranog zrna heljde. Zrno prolazi višestepenu proceduru čišćenja i obavezno ispiranje pre proparivanja.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 74