Sibirski žen šen

sibirski zensenIako se zove isto kao poznati kineski žen šen, sibirski žen šen je sasvim druga biljka, koja ima slična, ali i neka sasvim posebna svojstva i prednosti.

Pre dosta godina, ruski naučnik koji je otkrio sibirski žen šen verovao je da ova biljka sadrži iste aktivne sastojke kao i poznati kineski žen šen. Iako to nije bilo tačno, ime je ostalo. Sibirski žen šen (Eleutherocus senticosus), kao i njegov kineski rođak, spada u grupu tzv. adaptogena. To je termin koji se koristi za supstance koje mogu da povećaju opštu otpornost organizma na svakodnevni stres. Aktivni sastojci sibirskog žen šena su eleuterozidi koji imaju veoma značajniju ulogu u podsticanju imunološke funkcije organizma. Preventivno se može koristiti u sezoni gripa i prehlada. Nedavna istraživanja su pokazala i da sibirski žen šen može biti značajan za dugotrajno lečenje različitih bolesti imunog sistema, među kojima su: HIV infekcija, sindrom hroničnog umora i autoimune bolesti, kao što je lupus.

Protiv vrusnih infekcija
Prilično je dobro proučeno delovanje žen šena na neke uobičajene virusne infekcije. Švedski institut za herbalnu medicinu proučio je delovanje kombinacije sibirskog žen šena i biljke andrografisa i potvrdio da smanjuju simptome prehlade kad se primeni tokom 72 sata od pojave simptoma. Neki simptomi su prestali posle 2 dana korišćenja, mada je za maksimalni efekat potrebno 4-5 dana. Neka istraživanja ukazuju da je ova kombinacija (žen šen + andrografis) efikasnija od već popularne ehinacee. Što se tiče gripa, početna istraživanja pokazuju da ova kombinacija takođe ublažava simptome gripa i više smanjuje rizik od komplikacija gripa nego antivirusni lek amantadin. A dokazano je i da ekstrakt sibirskog žen šena smanjuje broj, intenzitet i trajanje uobičajenih infekcija herpes simpleksa tip 2.

Za zdravlje žena u menopauzi
Ova biljka sadrži komponente koje se ponašaju slično estrogenu, tako da može da doprinese zdravlju žena u menopauzi. Neka istraživanja su ukazala da sibirski žen šen može da pomogne da se očuvaju kosti, poboljša nivo holesterola i smanje oštećenja DNK povezana sa godinama kod starijih žena..

Za opšte zdravlje i dobrobit
Nekoliko istraživanja je nagovestilo da sibirski žen šen, kada se daje intravenozno, može da smanji neke od faktora rizika od srčanih oboljenja - među njima visok holesterol i nenormalan puls. Neka istraživanja su takođe ukazala da intravenozne injekcije sibirskog žen šena mogu da pomognu u tretiranju šloga izazvanog blokadom krvnih sudova koji snabdevaju mozak krvlju. Takođe, istraživanja ukazuju da sibirski žen šen može da poboljša pamćenje, pažnju, brzinu razmišljanja kod sredovečnih ljudi, kao i kod osoba koje su pretrpele mentalni stres.
I takođe, što uopšte nije zanemarljivo, sprovedena su i istraživanja koja pokazuju da sibirski žen-šen značajno poboljšava osećaj dobrobiti i druželjubivost kod osoba preko 65 godina, nakon 4 nedelje tretmana, s tim što se taj efekat gubi nakon 8 nedelja.
Ono što je bitno je da su sporedni i neželjeni efekti upotrebe sibirskog žen šena, oralno i kratkoročno, veoma retki, tako da se njegova oralna upotreba uglavnom može smatrati bezbednom.

Izvori:
www.webmed.com
www.beternutrition.com
www.stetoskop.info.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Sibirski žen šen u prahu organski dodatak ishrani

Organski sibirski žen šen (Eleutherococcus senticosus), poznat još i kao Eleuthero, odnosno njegov koren, može da doprinosi adaptogenim osobinama, normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnoj psihološkoj funkciji, održavanju normalnog krvnog pritiska kao i normalnoj funkciji imunog sistema.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 432