Šitake

sitakePečurka šitake je poreklom iz Japana, Kine i Koreje. Samoniklo raste na hrastovom drveću, a takođe se i gaji. Kineska medicina je odavno koristi kao lekovito sredstvo zbog njenih izuzetnih nutritivnih karakteristika. Ova pečurka, kad se koristi u kulinarstvu, ima izuzetan ukus i pravi je delikates. A kada su ispitane zdravstvene dobrobiti koje donosi, svrstana je u kategoriju "superhrane". Evo zašto.

Šitake je izvor važnih nutrijenata

Sto grama šitake pečurki obezbeđuje nam 1,6 grama belančevina (3 % preporučenog dnevnog unosa), nekoliko vitamina grupe B (oko 36% preporučenog dnevnog unosa pantotenske kiseline), a između 3 i 10% preporučenog unosa mangana, cinka, kalijuma, fosfora i magnezijuma - važnih minerala za naše telesne procese. Sto grama šitake pečurki sadrži oko 45% preporučenog dnevnog unosa bakra. To je izuzetno mnogo, čak i za pečurke, pa to čini šitake najboljim biljnim prehrambenim izvorom bakra. Bakar je neophodan mineral, pošto deluje u sinergiji sa gvožđem – koje šitake takođe sadrže – da formira hemoglobin u crvenim krvnim zrncima. Manjak bakra može dovesti do anemije, prerano osedele kose, pa čak i do osteoporoze.

Šitake pomaže regulisanju telesne težine

Oko 100 grama šitake pečurki sadrži samo 56 kalorija, bez masti, a imaju oko 2 grama biljnih vlakana. Šitake takođe imaju i izuzetno nizak glikemijski indeks (ne podižu nivo šećera u krvi). Zato su odlična hrana za redukcione dijete (mršavljenje). Ali, ne treba ih jesti previše – preterana konzumacija šitake pečuraka može dovesti do proliva i nadimanja.

Šitake podstiče imunitet

Nedavno istraživanje obavljeno na Univerzitetu Florida pokazalo je da je kod osoba koje su jele kuvane ili pržene šitake mesec dana imunitet bio pojačan. Tokom eksperimenta, ispitanici su svakog dana u okviru svojim obroka unosili 110 g šitake pečurki. Analize krvi ispitanika nakon eksperimenta pokazale su da je kod njih bilo poboljšano funkcionisanje gama delta T-ćelija (imunih ćelija koje eliminišu patogene), kao i smanjenje inflamatornih proteina. (Ovo istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Journal of the American College of Nutrition.)

Šitake deluje antikancerogeno

Nekoliko opsežnih istraživanja utvrdila su da šitake sadrži aktivnu supstancu zvanu lentinan koja podstiče rad imunog sistema, na taj način da on aktivire imune ćelije i proteine koji mogu da inhibiraju rast tumora. Skorašnje istraživanje Univerziteta Hong Kong je utvrdilo da su šitake dobar izvor antioksidanasa, kao što je selen, koji može da eliminiše kancerogene efekte slobodnih radikala.

Šitake snižava holesterol

Više istraživanja je pokazalo da šitake doprinose sniženju nivoa holesterola. Prema istraživanju švedskog Univerziteta Lulea, sastojak šitake pečurki pd nazivom eritadenin ima ovo svojstvo, sniženja holesterola. Jedno drugo istraživanje, nezavisno od ovoga, Univerziteta Obihiro iz Japana, obavljeno na životinjama, pokazalo je da su pacovi koji su konzumirali šitake izlučivali (izbacivali) holesterol iz tela, što je dovelo do opadanja nivoa holesterola u njihovim organizmima.

Šitake sprečava trombozu

Šitake pečurke su bogate lentioninom, prirodnom komponentom koja sprečava slepljivanje krvnih pločica, pa su dobro preventivno sredstvo protiv formiranja ugrušaka i nastanka tromboze.

 

Izvori i reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21815423, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17256958, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11520942, www.whfoods.com/genpage.php?dbid=122&tname=foodspice

Proizvodi u vezi sa člankom

Šitake (shiitake) gljiva

Šitake (Shiitake, Lentinula edodes) gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 107