5 razloga za šetnju posle ručka

setnjaKratka šetnja posle ručka može da se pokaže isto tako korisna, ako ne i korisnija, nego uzimanje određenih lekova. Ona povoljno deluje na varenje, krvni pritisak, nivo šećera u krvi i druge stvari. Ako ste dosad imali običaj da se posle ručka zavalite u fotelju i dremate, možda ćete posle ovog članka promeniti mišljenje.

Kako su pokazala brojna istraživanja, da bi se postigli najpovoljniji efekti šetnje, najbolje je prošetati odmah nakon obroka, za početak po 10-tak minuta. Kasnije, kad se malo naviknete na to, možete i da produžite šetnju. Evo koji su pozitivni efekti šetnje posle ručka na zdravlje.

 

Šetnja može da poboljša varenje

To je značajna dobrobit povezana sa šetnjom nakon obroka. Kretanje i angažovanje mišića podstiče želudac i creva i omogućava da se hrana brže kreće kroz digestiivni trakt. Osim toga, istraživanja pokazuju i da šetnja na neki način štiti organe za varenje, pošto se pokazalo da ona preventivno deluje protiv zatvora, gorušice, nadražljivih creva, divertikuloze, pa čak i malignih promena u debelom crevu.

 

Šetnja može da pomogne mršavljenju

Uopšte uzevši, postoji samo jedan način da se smrša - a to je da se potroši više kalorija nego što se unese hranom. U tom pogledu je dobro poznato da je vežbanje, u kombinaciji sa pravilnom ishranom, ključni faktor u svim programima mršavljenja. Šetnja nakon obroka, ako se stalno upražnjava, svakako će doprineti tome da potrošite više kalorija nego inače.

 

Šetnja može da pomogne regulaciji nivoa šećera u krvi

To je svakako dobro i za zdrave ljude, a posebno za one koji pate od dijabetesa tip 2 i tip 1. Šetnja nakon obroka može da spreči nagli skok šećera u krvi, i na taj način smanji potrebu za insulinom i lekovima. Na primer, istraživanje iz 2016. na obolelima od dijabetesa tip 2 pokazalo je da lagana šetnja po 10 minuta nakon svakog obroka više doprinosi regulaciji šećera nego jedna duža šetnja od 30 minuta.

 

Šetnja može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska

Veći broj istraživanja je povezao šetnje po 10 minuta triput dnevno sa snižavanjem povišenog krvnog pritiska. Izgleda da istraživanja ukazuju da nekoliko desetominutnih šetnji tokom dana efikasnije deluje u snižavanju povišenog krvnog pritiska nego jedna duža šetnja ili duže vežbanje u kontinuitetu, što se sasvim uklapa u rutinu šetanja nakon svakog obroka. Na primer, jedno istraživanje na ljudima sa navikama dugog sedenja je pokazalo da su uspeli da snize pritisak za 13% kada su počeli da redovno šetaju.

 

Šetnja može da smanji rizik od srčanih oboljenja

Brojna istraživanja su povezala šetnju sa boljim zdravljem srca. Specifično, redovno fizičko vežbanje može da smanji krvni pritisak, LDL ("loš") holesterol. Ako uzmemo u obzir da šetnja pomaže i u regulaciji krvnog pritiska, onda je jasno da ona može da smanji i opšti rizik od šloga ili srčanog napada. Interesantno je da je jedno istraživanje ukazalo da više kraćih vežbanja tokom dana efikasnije smanjuje nivo triglicerida u krvi nego jedno duže vežbanje - što podržava korisnost rutine po 10 minuta šetnje nakon svakog obroka.

 

Potencijalni neželjeni efekti

Oni su veoma retki, pa ipak, kod nekih ljudi šetnja odmah nakon obroka može da uznemiri stomak i da dovede do mučnine, nadimanja, gasova i proliva. U slučaju da imate neki od tih simptoma, probajte da sačekate 10-15 minuta nakon obroka, pa da onda krenete u šetnju, ali sasvim polagano.

 

Stručne reference
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7259724/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30148149/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3144158/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22089363/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763991/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21206488/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797383/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27747394/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6557987, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23803893/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5556592/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19244669/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5084560/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16915025/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6119598/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19535976/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 180