Da smanjite rizik od svih bolesti

endorfiniAko biste znali da je otkriveno nešto što sigurno smanjuje rizik od preuranjene smrti od bilo koje bolesti, a nije ni skupo ni zahtevno, da li biste to koristili? Naučnici tvrde da tako nešto već postoji - i zove se trčanje.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine utvrdilo je da bilo koje vreme posvećeno trčanju značajno smanjuje rizik od preuranjene smeri od bilo kojeg uzroka, a posebno smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka.
Da bi to utvrdili, istraživači su sistematski pregledali relevantna objavljena istraživanja, prezentacije sa konferencija i doktorske disertacije iz brojnih baza podataka koje su se ticale povezanosti između trčanja/džogiranja i rizika od smrti od svih uzroka, posebno kardiovaskularnih bolesti i raka (takozvana metaanaliza). Našli su 14 istraživanja koja su se time bavila, u koje je bilo uključeno preko 230.000 ljudi, čije je zdravlje praćeno u periodima od 5,5 do 35 godina.
Kada su obavili potrebnu statistiku, istraživači su utvrdili je da su osobe koje su trčale imale 27% manji rizik od smrti od svih uzroka. Pri tome, posebno je bio manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti - 30% manji za trkače, a što se tiče rizika od smrti od raka, on je bio 23% manji za trkače, u odnosu na one koji se nisu bavili trčanjem.
Čak je i sasvim malo trčanja - na primer, jednom nedeljno manje od 50 minuta, i tempom 7,5 minuta kilometar (što je otprilike lagani džoging) - i dalje bilo povezano sa značajnim pozitivnim uticajem na zdravlje i dugovečnost.
Istraživači nisu našli vezu između "povećanja doze" trčanja i daljeg smanjenja rizika.
Ovo istraživanje svakako ukazuje da je makar i malo trčanja daleko bolje od neaktivnosti. "Ako bi se više ljudi počelo baviti trčanjem, nezavisno koliko, to bi verovatno dovelo do značajnog poboljšanja zdravlja i dugovečnosti čitave populacije", napisali su autori u zaključku ovog rada.  

 

Originalno istraživanje možete naći na sledećem linku:
https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/09/25/bjsports-2018-100493


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 58