Mala škola joge (1)

joga martinaDanas, kada hatha joga postaje sve više progresivna i kada njena izvrsna terapeutska dejstva dobijaju sve veći značaj u zdravstvu, medicini kao i u lečenju mnogih psihofizičkih bolesti, ne možemo a da se bar za trenutak ne zapitamo šta je to toliko posebno u ovoj tehnici i otkud tolika ekspanzija u širenju i promovisanju ove drevne nauke.

Činjenica je da savremeni svet karakteriše težnja da sa što manje utroška energije, vremena i materijala postigne što je moguće više. Ovakav način života je, jednostavno rečeno, posledica ovog vremena i instant-društva gde se sve odvija vrtoglavom brzinom, gde nam život postaje sve teži, jer iz dana u dan želimo sve više, usvajajući postepeno uticaj nametnutih sistema vrednosti.
Ipak, čovek nekako uspeva da pronađe izlaz okrećući se ka unutrašnjem sebi, krećući  od najopipljivijeg, najsigurnijeg i najbezbednijeg dela sebe –  svog tela!
Vremenom prihvatajući svoje telo i uživajući u vežbanju - mi otkrivamo dve  velike istine:
Naše telo kao i um imaju ogromnu sposobnost da se prilagode promenama u okruženju. Istovremeno, naše telo i um imaju ogromnu sposobnost da se odupru uticajima iz okruženja…
Vežbajući jogu učimo da usklađujemo pokret i dah, razvijamo fokus i pažnju uz pomoć koje se energetski štitimo od spoljašnjih uticaja i učestalih fluktacija uma.

Dobrobiti po zdravlje

Rezultat potpune koncentracije i pažnje odražava se na psihičkom planu gde stičemo samokontrolu, samopouzdanje, povećavamo snagu volje, intelektualnu i radnu sposobnost.
Redovno vežbanje poboljšava fizički izgled, fleksibilnost, izdržljivost i prirodni imunitet organizma. Uz zdravu ishranu kao i uz vežbe disanja uspešno regulišemo telesnu težinu, povećavamo kapacitet pluća, ali i “razgrađujemo” napor i nagomilane napetosti iz organizma.

Na koji način ovo postižemo?
Reč Joga se sa  drevnog saskrita prevodi kao INTEGRACIJA. U ovom smislu ona predstvalja proces gde uključujemo  identifikaciju uz pomoć koje  uspešno eliminišemo sve ono što nas sputava, čini nas depresivnim i bolesnim.
Identifikaciju započinjemo fokusirajuci pažnju na svoje telo, zatim na disanje i treća faza predstavlja praćenje mentalnih procesa.  
Osvešćivanjem potisnutih emocija i prepoznavanjem svega onoga što ima moć da nas kontroliše, razgrađujući blokade tela i uma, oslobađamo naše potencijale, životnu energiju i snagu duha. Vremenom primećujemo da  sve više uživamo dok vežbamo, uspostavljajući ravnotežu i izgrađujući zdrav, optimistički i vedar stav prema sebi i okolini.
Ulazak u joga položaje se odvija do granica prijatnosti, bez napora i u skladu sa sopstvenim mogućnostima.
Osnovna načela: Kako vežbamo?
Prvi korak  jeste upravo ODLUKA da počnemo da vežbamo.
Praktična disciplina uključuje asane (joga položaje), pranajamu (vežbe disanja) i joga nidru (duboku relaksaciju).

Ulazak u Joga položaj  (Asanu) se sastoji iz tri faze:
1.    Posmatranje i zauzimanje položaja,
2.    Zadržavanje u položaju,
3.    Vraćanje u priodno stanje sa potpunim opuštanjem.
Posmatranjem i ulaskom u asanu pratimo različite fiziološke procese: istezanje, kontrahovanje, opuštanje mišića i njihovu koordinaciju tokom održavanja položaja tela. Mišićnu kontrakciju izazivaju nervni impulsi koji iz mozga preko nervnih vlakana stižu do mišićnog tkiva.
Zbog toga su pažnja i opušteno posmatranje u jogi toliko važni.
Zadržavanje u položaju se odvija do granice prijatnosti, ali ne ni previše da ne bismo poremetili konstrukciju i redosled odabranih vežbi kao i pravilo kontra položaja, koje vraća sistem u ravnotežu.
Uz  kratko opuštanje koje je praćeno dubokim disanjem učimo da osetimo promene u telu, integrišemo efekat vežbe, obnavljamo se i pripremamo za nastavak uživanja u vežbanju.
U jogi se oslobadjamo želje za takmičenjem i prestižom jer njen cilj predstavlja usavršavanje u granicama individualnih potreba i mogućnosti. Na ovaj način ličnost se oplemenjuje  i uspešno harmonizuje sa sredinom u kojoj živi.

Martina Tripković, sertifikovani instruktor Evropske joga alijanse

www.hathayoga.rs


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 111