„Propalo leto“? Ne mora da znači

leto 20Iako možda ovo leto ni blizu ne liči na ono kako smo zamišljali da će izgledati, ne mora da znači da to predstavlja promašaj. Svako vreme koje nam je dato na raspolaganje može se iskoristiti dobro, ako imamo volje i ako napravimo dobar plan.

Možda smo krajem proleća, kad je pandemija počela da popušta, bar kod nas, počeli da se osećamo kao da smo izašli iz zatvora i poželeli da se družimo i provodimo, a sad uviđamo da ovo leto sigurno neće biti onako kako smo zamišljali. Možda nećemo sebi moći da priuštimo more, druženja, koncerte, festivale, kafiće, splavove... Možda se osećate razočarano, možda ste i ljuti što ne samo da su vam se planovi za leto izjalovili, nego što ni svakodnevni život ne ide onako kako smo zamišljali. Zbog prisutnog osujećenja, neki ljudi doživljavaju nešto slično sezonskim poremećajima kakvi se dešavaju u zimskim mesecima, kada imamo manje energije i osećamo blagu potištenost. Ali, moramo da budemo realni. Zato, hajde da vidimo šta možemo da uradimo da dobijemo najviše od postojeće situacije.

 

Kako da se prilagodimo realnosti

Mnogo opterećenja će nam spasti s leđa ako iz svog rečnika izbacimo reč “treba”. Onog trenutka kad prestanemo da sami sebe opterećujemo time šta “treba” da uradimo (ne računajući, naravno, ono što je zaista neophodno), kvalitet našeg života počinje da se poboljšava. Ko kaže da “treba” da idemo na more? Najverovatnije to kažemo sami sebi, a to svakako ne moramo da radimo – pošto je to stvar naše odluke. Ako uspemo da prestanemo da sami sebe opterećujemo planovima i koncentrišemo se na to gde smo i kako se osećamo u ovom trenutku, možda ćemo otkriti sasvim nove dimenzije naše sadašnje situacije, koja i te kako može imati dobrih strana. Ono što možemo jeste da promenimo svoj stav.

 

Dopustite da vam se osećanja stalože

Ako smo prisutni sada i ovde, lakše ćemo “obraditi” moguća osećanja razočaranja i osujećenosti. Pomoći ćemo sebi ako se svesno usredsredimo na sada i ovde i u potpunosti se angažujemo, tj. učestvujemo u onome što se neposredno događa oko nas. U ovom vam može značajno pomoći neka od praksi meditacije, posebno meditacija svesne prisutnosti (“mindfulness”). Ukoliko vam ne odgovara da sedite mirno 10-15 minuta koliko obično traju vežbe meditacije, možete da isprobate meditaciju u hodu, koja je takođe veoma efikasna.

 

Postanite kreativni

U ovim trenucima kada smo više upućeni sami na sebe i svoje neposredno okruženje, imamo i više prilike da budemo kreativni. Na primer – možemo da lepo očistimo i sredimo kuću, da drugačije uredimo prostor, posadimo cveće i slično. Ili, ako imate sklonosti ka pisanju, slikanju, muzici i slično – ako ste se dosad žalili da “ne stižete” (to je najuobičajeniji izgovor), gotovo je sigurno da sada imate više vremena na raspolaganju, pa samim tim i priliku da izrazite svoju kreativnu prirodu.

 

Prepravite svoje planove

Bez obzira šta ste planirali i šta obično radite leti, pomoći će ako sednete, razmislite, i prepravite svoje planove tako da odgovaraju realnim okolnostima. Na primer, možete li otići na neko obližnje mesto u prirodu, gde je lepo, ali nema previše gužve i gde možete da držite distancu...? Ili, možete li da odete na dugu vožnju biciklom i upoznate okolinu? Ima mnogo mogućnosti da imamo osećaj pravog leta i odmora, a da se ipak držimo protivepidemijskih mera.

 

Promenite perspektivu

Ova strategija uvek pomaže: umesto da se žalimo što nešto nemamo ili što ne možemo da uradimo nešto, probajmo da postanemo svesni stvari koje imamo i toga šta možemo da uradimo. To su stvari za koje možemo da budemo zahvalni. Na primer, možete da probate sledeću vežbu: da svakog dana, ujutru, uzmete papir i olovku i zapišete pet stvari za koje ste zahvalni. To može da bude zaista i ohrabrujuće i podsticajno.

 

Postupajte dobro prema sebi

Ovde se ne misli na ugađanje sebi – jednostavno, nema potrebe da budemo previše kritični i da previše očekujemo od sebe. Prihvatiti sebe možda zvuči kao fraza – ali prihvatanje sebe takvi kakvi smo, uključujući i situaciju u kojoj se nalazimo, bez procenjivanja i osuda, predstavlja krupan korak ka duševnom miru.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 143