Uništite mikrobe pravilno

dezinfekcijaZbog pojave korona virusa, sredstva za dezinfekciju su ovih dana veoma tražena. Nisu sva sredstva efikasna protiv svih tipova bakterija i virusa, a neka su štetna i za ljude i za životnu sredinu. U najefikasnije spadaju alkohol i varikina.

Sapun i voda. Pranje vodom i sapunom ne ubija mikrobe, već ih čisti. Bez obzira na to, pranje ruku vodom i sapunom je ključni korak u smanjenju infekcije, ističe CDC. Takođe, pranje ruku vodom i sapunom je jedna od glavnih preporuka za ograničenje širenja infekcije korona virusom koji se širi sa čoveka na čoveka putem respiratornih kapljica koje se često nalaze na rukama i lako prenose na lice. Preporuka je da se koristi običan sapun (nema mnogo dokaza da je antibakterijski sapun efikasniji, a svakako ne štiti od virusa).

Sredstva na bazi alkohola. Etil alkohol je efikasan protiv brojnih bakterija i nekih virusa (gripa i korona virusa) koji se zovu i „virusi sa omotačem“, jer su obmotani lipidnom membranom koju alkohol i druga sredstva za dezinfekciju kidaju inaktivirajući virus. Alkohol ne pomaže kod virusa bez omotača, poput norovirusa. Za dezinfekciju površina, CDC savetuje korišćenje rastvora od najmanje 70% alkohola, a za ruke sa najmanje 60% alkohola.

Izbeljivač (varikina, natrijum-hipohlorit).Ovo je relativno jeftin i visokoefikasan dezinficijens koji se koristi samo za površine (a ne i za kožu). Ubija neke od najopasnijih bakterija (stafilokoke, streptokoke, ešerihija, salmonela), kao i mnoge viruse (virus gripa i prehlade). Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) može da deluje i na korona virus, uz napomenu da „izbeljivač za domaćinstvo kome nije istekao rok trajanja može da bude efikasan protiv korona virusa ako se pravilno rastvori“. U svom vodiču za COVID-19, CDC preporučuje da se 5 kašika (1/3 šolje) izbeljivača rastvori u 3,7 litara ili 4 kašike u 1 litru vode, te da se dalje slede instrukcije proizvođača za nanošenje i ventilaciju.
Iako izbeljivač može da bude važno dezinfekciono sredstvo u nekim situacijama, on predstavlja i potencijalnu opasnost za ljudsko zdravlje (može da iritira osetljivo tkivo u očima, kožu, usta i grlo, ali i da doprinese respiratornim problemima poput astme), kao i za životinje i životnu sredinu. I još jedna napomena: izbeljivač ne sme da se koristi sa sredstvima na bazi amonijaka.

Sredstva na bazi amonijaka. Amonijak može da ubije salmonelu i ešerihiju, ali nije efikasan protiv stafilokoka. Ova sredstva ekološki su prihvatljivija od izbeljivača sa kojima ih nikada ne treba mešati.

Sirće. Sirće se može koristiti kao bezbedna alternativa izbeljivaču. Istraživanja pokazuju da može da bude efikasan protiv nekih bakterija i virusa, uključujući i virus gripa, ali da ne ubija opasne bakterije poput stafilokoka.

Vodonik-peroksid (hidrogen). Ima antibakterijska svojstva i može da se koristi kao efikasno sredstvo za čišćenje kuće. Ipak, koncentrovan hidrogen peroksid je veoma opasan i trebalo bi da se koristi kao dezinficijens samo u koncentracijama nižim od 3%.

Soda bikarbona. Nije efikasna protiv većine bakterija, uključujući i salmonelu, ešerihiju i stafilokoke.

Ulje čajnog drveta. Ovo je prirodni antiseptik koji može biti koristan u tretiranju manjih posekotina i rana. Nije dovoljno jak da ubije viruse i moćnije bakterije.

NAPOMENA
Korona virus, osim što se širi kapljičnim putem (s tim u vezi američki CDC preporučuje da se održava razmak između osoba od 1,8 metara), zadržava se i po nekoliko sati na različitim površinama. CDC preporučuje da se površine u kući dezinfikuju rastvorom alkohola ili izbeljivačima. Ruke je najbolje prati sapunom i toplom vodom, a može da posluži i sredstvo za čišćenje ruku na bazi alkohola (najmanje 60% alkohola).

B. Soldatović

Izvor: www.mnn.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 79