Vežbanje u vreme korone

istezanjeDok sedite u kući tokom epidemije korone, vežbajte i pokušajte da održite bar osećanje normalnosti. To je važno za mentalno zdravlje, poručuje pulmolog sa Univerziteta Kalifornija, dr Rasel G. Bur. „A dobro mentalno zdravlje promoviše dobro fizičko zdravlje“, kaže dr Bur.

Deni Džonson, fizioterapeut sa Mejo klinike podstiče ljude koji ostaju kod kuće u doba pandemije da budu kreativni: „Računa se svaki, pa i najmanji pokret. Kada smo zatvoreni po kućama, krećimo se, krećimo se, krećimo se!“ Nije vam potrebna „fensi“ oprema; potrebno je samo da uvrstite vežbe u svoj dnevni raspored.
Američka asocijacija za srce preporučuje odraslim osobama najmanje 150 minuta nedeljno (2,5 sata) umerenog aerobnog vežbanja ili 75 minuta nedeljno intenzivnijeg aerobnog vežbanja. Kombinacija ova dva takođe je delotvorna. Preporučujemo vam sledećih pet stvari koje možete da radite svaki dan kako biste održali fizičko i mentalno zdravlje u izolaciji u svom domu.

* Uvedite pokrete u kratke pauze u nekoj aktivnosti
Sledeći put kada budete gledali tv, tokom reklama ustanite i radite čučnjeve, preporučuje gđa Džonson.
Podižite se na prste dok perete sudove.
Radite bočne iskorake dok stavljate veš u mašinu za pranje.
Uradite nekoliko sklekova dok čekate da vam provri voda za čaj.
Ples je takođe odličan način da se pokrenete, i vi i cela porodica.

* Improvizujte rekvizite – oni su svuda oko vas
Napunite platnenu kesu konzervama i dobićete tegove. Igrajte se sa decom koristeći predmete po kući: skačite, puzite, preskačite.

* Nekoliko puta na dan ubrzajte puls
„Stepenice bi mogle postati „najbolji prijatelj“ vašeg kardiovaskularnog sistema“, kaže gđa Džonson. Hodajte gore-dole po stepenicama, pa tako nekoliko krugova – svaki korak je važan. Prof. dr I Min Li sa Harvardovog medicinskog fakulteta preporučuje da hodate ili trčite u mestu (visoko podižući kolena) ili radite tzv. „skok u zvezdu“ (skok sa raširenim nogama i podignutim rukama).

* Istežite se najmanje 30 sekundi
Istezanje je od suštinske važnosti, kaže prof. dr Li, jer se tako održava fleksibilnost.
Stručnjaci sa Mejo klinike kažu da bi trebalo da se istežete najmanje 2-3 puta nedeljno. U svakoj pozi trebalo bi da ostanete 30 sekundi za većinu delova tela, a 60 sekundi za bolna ili problematična mesta. Tokom istezanja trebalo bi da osećate zategnutost, ali ne i bol. Ako do sada niste radili vežbe istezanja, potražite ih na youtubu, da biste se obavestili i inspirisali.

* Radite vežbe disanja
Deni Džonson preporučuje dijafragmatsko disanje. Lezite na leđa i stavite ruke na stomak. Kada udahnete „podignite“ stomak, kada ispuštate dah, „uravnite“ stomak. Uradite 10 dubokih udaha i izdaha. Ovo je odlično za opuštanje i smanjivanje anksioznosti.

Napomena: Bez obzira što vežbate kod kuće, sledite sva uputstva za održavanje higijene. Ne dirajte lice tokom vežbanja, a nakon vežbanja pažljivo operite ruke. Dezinfikujte podlogu za vežbanje ili neku drugu opremu (ako ih koristite).

B. Soldatović

Izvor:www.nytimes.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 38