10 najinteresantnijih prirodnih tretmana u 2019.

terapije2019Kad se osvrnemo na vesti objavljene u prethodnoj godini, vidimo da je sve više istraživanja koja ukazuju na prirodna sredstva, mehanizme ljudskog organizma i tretmane koji mogu da konkurišu farmaceutskim lekovima. Evo koji su, po našem mišljenju, najinteresantiji.

San leči infekcije
Iz iskustva znamo da treba da se odmaramo kada smo bolesni, a nedavno su nemački istraživači otkrili kako tačno san podstiče imunitet i omogućava našem organizmu da se izbori sa raznim vrstama bolesti. Naime, san smanjuje količinu hormona adrenalina, noradrenalina, prostaglandina i adenozina koji sprečavaju T-ćelije da se vežu i zalepe za svoje mete - nivo ovih hormona opada kad spavamo. Tako san direktno podstiče i pojačava rad imunog sistema organizma.

Kurkuma efikasna koliko i lekovi
Dosad je više od 5000 proučavanja ukazalo na zdravstvene dobrobiti ovog začina - i ne samo to. Istraživanja su ukazala da u nekim slučajevima kurkuma može da podjednako efikasno zameni lekove za snižavanje holesterola i šećera, da pomenemo samo neke od njih.

Đumbir bolji od aspirina
Aspirin se uzima radi prevencije srčanih oboljenja, ali ima ozbiljnu manu: dugoročna upotreba nosi opasnost od mogućih unutrašnjih krvarenja. Đumbir deluje na isti način kao aspirin: smanjuje upale i blokira COX-2, specifični enzim koji može da podstakne nastanak srčanih oboljenja. Isto kao i aspirin, đumbir deluje kao "razređivač krvi" i može da spreči formiranje ugrušaka, i to, po svemu sudeći, bez negativnih propratnih efekata aspirina.

Naizmenični post prevencija dijabetesa
Istraživanja su dosad ukazala da naizmenični post (intermittent fasting) može da poboljša senzitivnost na insulin i preventivno deluje protiv razvoja masne jetre. Nemački naučnici su ove godine utvrdili da ovaj režim ishrane smanjuje i mast u pankreasu, veliki faktor rizika od razvoja dijabetesa. Naime, odavno se sumnja da je nagomilavanje masnih ćelija u pankreasu direktno povezano sa razvojem dijabetesa. U eksperimentu na životinjama, naizmenični post (jedan dan jelo, jedan dan gladovanje) sprečio je da se masne ćelija nagomilaju u pankreasu. Zato su istraživači zaključili da naizmenični post može da postane ne samo dobro sredstvo prevencije, već i lečenja. Prednosti naizmeničnog posta su što je neinvazivan, lak za primenu u svakodnevnom životu i ne zahteva lekove.

Kokosovo ulje odbija insekte
Standardni repelent za insekte DEET (N-dietil-meta-toluamid) ulazi u sastav gotovo svih kupovnih sprejeva, stikova i sl. koji odbijaju insekte. Međutim, proučavanje koje je obavilo američko ministarstvo poljoprivrede utvrdilo je da je kokosovo ulje bar isto tako snažan repelent, ako ne i bolji, koji odbija krpelje, komarce, muve i stenice, a nema nikakvih neželjenih propratih efekata poput DEET, koji je ipak toksična hemikalija.

Namirnice snižavaju pritisak koliko i lekovi
U današnje vreme gotovo svi stariji ljudi uzimaju neke lekove za sniženje pritiska. Ipak, mora li biti tako? Osim što redovna fizička aktivnost, naučno dokazano, doprinosi da se pritisak drži pod kontrolom, neke namirnice deluju na pritisak koliko i lekovi, ako ne i bolje. U njih, na primer, spadaju: cvekla, beli luk i crna čokolada (kakao).

Iskorenjivanje helikobaktera bez antibiotika
Bakterija helikobakter pilori odgovorna je za većinu čireva na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Poznato je da se ona veoma teško leči. Ali, iranski istraživači su nedavno otkrili efikasan prirodan metod - kombinaciju meda i crnog kumina - ona eliminiše oko 50% populacije helikobaktera. A još interesantniji način da se prirodno rešimo ove bakterije je - konzumacija brokolija! Istraživanje objavljeno u časopisu Digestive Diseases and Sciences utvrdilo je da je helikobakter iskorenjen kod 78% pacijenata koji su konzumirali brokoli dvaput dnevno tokom sedam dana!

Probiotici smanjuju potrebu za antibioticima
Preterana upotreba antibiotika, posebno kod dece, je jedan od većih problema savremenog zdravstva. Međutim, bar desetak proučavanja je ukazalo da redovna konzumacija probiotika, kod dece, smanjuje potrebu za upotrebom antibiotika za 29% do čak 53% - što je impresivno. To bi mogao biti jedan od vrednih pristupa da se ublaži problem rezistencije na antibiotike.

Eliminacija kandide prirodnim sredstvima
Infekcija gljivicom kandidom je iznenađujuće čest problem. Bilo da se tretira farmaceutskim lekovima ili prirodnim sredstvima, preporučuje se promena ishrane (npr. maksimalno smanjenje šećera). Osim farmaceutskih lekova, neka prirodna sredstva dobro deluju protiv kandide, a to su ekstrakt semena grožđa, kokosovo ulje, beli luk, đumbir, cimet i karanfilić (ili esencijalno ulje karanfilića).

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Kokosovo ulje organsko ekstra devičansko 310g

Kokosovo ulje proizvedeno je od organski gajenih, svežih i ručno ubranih kokosovih oraha postupkom hladnog presovanja (bez primene visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva). Ovo ulje je prijatnog ukusa i mirisa, odlično za pripremu hrane i prirodnu negu kože.
Kakao u prahu organski

Kakao prah je bogat magnezijumom i gvožđem, a sadrži i značajne količine cinka i kalcijuma. Takođe obiluje i biljnim vlaknima. Organski kakao prah može se koristiti u pripremi kolača, torti, biskvita, čokolade, pudinga, kakao napitka i kao dodatak za smutije i proteinske šejkove.
Crna čokolada organska 100% kakaoa

Beyond organic dark chocolate with 100% cocoa parts is made from ingredients of high-quality Ariba cocoa beans, originating from Ecuador. These grains are characterized by a unique, refined aroma and intensity of taste. Chocolate with 100% cocoa solids is practically pure chocolate - it does not contain any additives or sugar.
Ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina na prirodan i bezbedan način priprema organizam da blaže reaguje na alergene.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 139