Ishrana može da smanji rizik od kovida!

mediteranskaTo je nedvosmislen zaključak najnovije studije koja je koristila podatke od preko 500.000 učesnika. To proučavanje je razmatralo vezu između kvaliteta ishrane i težine bolesti kod onih koji su je preležali. Rezultati su bili iznenađujući.

Pošto su uspostavili vezu između faktora načina života, metaboličkog zdravlja i kovida 19, istraživači su se fokusirali na to da istraže koliko je kvalitet ishrane uticao na bolest, kao i koliko to ima veze sa socioekonomskim faktorima.

Istraživači su ocenili kvalitet ishrane na osnovu skale koja je naglašavala zdravu biljnu hranu, posebno voće i povće. Tokom nekoliko meseci koliko je trajalo praćenje ispitanika, istraživači su utvrdili da je zdrava ishrana zasnovana na biljnim namirnicama povezana sa manjim rizikom od obolevanja od kovida 19, kao i sa lakšim simptomima te bolesti, ukoliko se pojavi. Konkretno, način ishrane koji je bio najbogatiji voćem, povrćem i biljnim namirnicama u celini, u poređenju sa načinom ishrane koji je bio najsiromašniji ovim namirnicama, bio je povezan sa 41% manjim rizikom od teškog oblika kovida 19, kao i sa 9% manjim rizikom od obolevanja uopšte.

“Čak i nakon što smo uzeli u obzir druge oblike zdravog načina života, socijalne determinante zdravlja i mere za sprečavanja transimsije virusa” (podaci koje smo dobili) “ukazuju da je zdrava ishrana povezana sa manjim rizikom obolevanja od kovida 19, kao i sa lakšom slikom samog oboljenja”, napisali su istraživači.

 

Izvori i stručne reference
www.mindbodygreen.com, www.pcrm.org/news/health-nutrition/diet-quality-associated-lower-risk-and-severity-covid-19
Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et al. Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study. medRxiv. Published online June 25, 2021. doi: 10.1101/2021.06.24.21259283v1


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 43