Ishrana može da smanji rizik od kovida!

mediteranskaTo je nedvosmislen zaključak najnovije studije koja je koristila podatke od preko 500.000 učesnika. To proučavanje je razmatralo vezu između kvaliteta ishrane i težine bolesti kod onih koji su je preležali. Rezultati su bili iznenađujući.

Pošto su uspostavili vezu između faktora načina života, metaboličkog zdravlja i kovida 19, istraživači su se fokusirali na to da istraže koliko je kvalitet ishrane uticao na bolest, kao i koliko to ima veze sa socioekonomskim faktorima.

Istraživači su ocenili kvalitet ishrane na osnovu skale koja je naglašavala zdravu biljnu hranu, posebno voće i povće. Tokom nekoliko meseci koliko je trajalo praćenje ispitanika, istraživači su utvrdili da je zdrava ishrana zasnovana na biljnim namirnicama povezana sa manjim rizikom od obolevanja od kovida 19, kao i sa lakšim simptomima te bolesti, ukoliko se pojavi. Konkretno, način ishrane koji je bio najbogatiji voćem, povrćem i biljnim namirnicama u celini, u poređenju sa načinom ishrane koji je bio najsiromašniji ovim namirnicama, bio je povezan sa 41% manjim rizikom od teškog oblika kovida 19, kao i sa 9% manjim rizikom od obolevanja uopšte.

“Čak i nakon što smo uzeli u obzir druge oblike zdravog načina života, socijalne determinante zdravlja i mere za sprečavanja transimsije virusa” (podaci koje smo dobili) “ukazuju da je zdrava ishrana povezana sa manjim rizikom obolevanja od kovida 19, kao i sa lakšom slikom samog oboljenja”, napisali su istraživači.

 

Izvori i stručne reference
www.mindbodygreen.com, www.pcrm.org/news/health-nutrition/diet-quality-associated-lower-risk-and-severity-covid-19
Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et al. Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study. medRxiv. Published online June 25, 2021. doi: 10.1101/2021.06.24.21259283v1


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 277