Izuzetno uspešna terapija raka: monoklona antitela

mikroskopRezultati nedavnog kliničkog eksperimenta lečenja raka debelog creva monoklonim antitelima, objavljeni u uglednom časopisu The New England Journal of Medicine, pokazali su stopostotan uspeh.

O rezultatima ovog malog kliničkog ispitivanja već se govori kao o "izuzetnim" i "bez premca", zato što nijedan od 12 učesnika eksperimenta, nakon šest meseci terapije lekom dostarlimab, nema više nikakvih znakova oboljenja od raka.

Učesnici ovog eksperimenta, oboleli od raka debelog creva i rektuma, dobijali su lek dostarlimab na svake tri nedelje tokom šest meseci. Bilo je planirano da se nakon toga podvrgnu standardnoj hemoterapiji ili zračenju.

Dostarlimab, lek na bazi monoklonog antitela, izgleda deluje tako što "efikasno vidi maligne ćelije, što omogućava imunom sistemu da ih identifikuje i uništi". Svaki od pacijenata koji je uzimao dostarlimab imao je "potpuno kliničko reagovanje na lek", piše u izveštaju istraživača "tako da se (nakon terapije) pomoću magnetne rezonance nije mogao otkriti nijedan znak tumora".

Na kraju se ispostavilo da dostarlimab deluje sam od sebe i da nijednom pacijentu nakon tretmana više nije bilo neophodno niti da bude operisan, niti da ide na hemoterapiju.

Tokom perioda praćenja, koji se kretao od 6 do 25 meseci, nije se pojavio nijedan slučaj povratka ili napretka oboljenja kod pacijenata. Nije izvešteno ni o jednom slučaju ozbiljnih nuspojava ovog tretmana.

Dr Luis A. Diaz Džunior, autor ovog istraživanja, izjavio je za Njujork tajms "da se tako nešto desilo prvi put u istoriji (lečenja) raka".

Ipak, ovde je neophodno dodati dve stvari.

Prvo, iako su početni rezultati izuzetni, da bi se mogli potvrditi, oni bi morali da se ponove na široj i raznovrsnijoj grupi pacijenata.

Drugo, radi se o jednoj specifičnoj vrsti raka (kolorektalni kancer) sa istim uzrokom: nemogućnošću popravke grašaka pri replikaciji ćelija; dakle, svih 12 učesnika eksperimenta je lečeno od II i III stadijuma tzv. dMMR kolerektalnog kancera. Ta vrsta raka čini 5-10% ukupnog broja slučajeva raka debelog creva.
(DMMR je skraćenica koja znači da se radi o raku do kojeg dolazi kada ćelija nije u stanju da popravi greške do kojih dolazi tokom deobe. Normalne ćelije imaju sistem koji prepoznaje i popravlje greške kada se DNK kopira. Kada se taj mehanizam poremeti, dolazi do "nemogućnost popravke pogrešno sparenih nukleotida (dMMR)" što izaziva određenu vrstu malignih oboljenja, koja se tako i klasifikuju.)

Pa ipak, rezultati primene dostarlimaba, leka na bazi monoklonog antitela, zaista ohrabruju. Monoklona antitela (lekovi koji se završavaju sa -mab, "monoclonal antibody") su nova klasa lekova koja otvara nove, izuzetne mogućnosti u lečenju raznih bolesti. Oni predstavljaju jednu vrstu proteina koji se kreira u laboratoriji i koji može da se veže za određene ciljeve u organizmu, kao što su npr. antigeni na površini malignih ćelija. Postoji mnogo vrsta monoklonih antitela, a svako je načinjeno tako da može da se veže za samo jedan antigen.

 

Izvori:
https://www.dailywire.com/news/unprecedented-remarkable-cancer-study-leaves-every-patient-cancer-free, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220605130358.html, www.nytimes.com/2022/06/05/health/rectal-cancer-checkpoint-inhibitor.html
Originalni članak:
www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2201445