Kasni obroci: rizik od gojaznosti

kasno jelo1Uzimanje obroka kasno povećava osećaj gladi, usporava tempo sagorevanja kalorija i menja sastav masnog tkiva na nepoželjan način, dokazalo je najnovije istraživanje.

Ogromna većina sistema ishrane i stručnjaka za ishranu su saglasni bar u jednoj stvari: nije dobro jesti kasno noću. Eksperimentalno istraživanje obavljeno u bolnici Brigam pozabavilo se time da egzaktno utvrdi kako pomeranje obroka za kasnije utiče na tri glavna faktora koji učestuvju u regulaciji telesne težine (a time utiču i na rizik od gojaznosti): 1. regulacija unetih kalorija, 2. količina kalorija koje se potroše i 3. molekularne promene u masnom tkivu.

U eksperimentu koji je sproveden u bolnici Brigam je učestvovalo 16 pacijenata koji su bili gojazni ili debeli. Svaki od pacijenata je prošao kroz dva laboratorijska protokola: jedan sa ranim obrocima u tačno određeno vreme, i drugi, sa potpuno istim obrocima, ali tako da su svi pomereni za četiri sata kasnije tokom dana. (U pripremi za eksperiment, pacijenti su pre početka ispitivanja jeli identičnu hranu i držali se istog rasporeda spavanja i ustajanja.) Ispitanicima su uzeti uzorci krvi, ali su urađene i biopsije masnog tkiva, kako bi se omogućilo poređenje šta se dešava u telesnim mastima kada se jede ranije i kada se jede kasnije.

Rezultati su otkrili da kasniji obroci imaju snažan uticaj na hormone za regulaciju gladi i apetita, leptin i grelin (koji utiču na naš poriv da jedemo). Posebno su nivoi hormona leptina, koji označava sitost, kod osoba koje su jele kasnije bili niži tokom čitava naredna 24 sata - što bi značilo da su osobe koje su kasnije jele bile gladnije tokom čitavog narednog dana. Isto tako, kada su pacijenti jeli kasnije, sagorevali su kalorije sporije. Što se tiče telesnih masnoća, pokazalo se da je kasno jedenje uzrokovalo promene koje podstiču gomilanje masnog tkiva u organizmu.

Ovi rezultati su jasno ukazali da postoje fiziološki i molekularni mehanizmi koji potvrđuju već uočenu vezu između kasnih obroka i povećanog rizika od gojaznosti.

 

Ukratko

Ovo istraživanje je potvrdilo i objasnilo ono na šta je veći broj ranijih istraživanja ukazao: čak i ako ne povećamo broj unetih kalorija, i ako jedemo istu hranu kao i inače, ukoliko jedemo kasno tokom dana, time povećavamo rizik da se ugojimo.

 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Metabolism, a originalni tekst možete naći na sledećem linku:
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00397-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1550413122003977%3Fshowall%3Dtrue


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 196