Kombuha pomaže regulaciji šećera?

kombuhaNedavno istraživanje je utvrdilo da konzumacija kombuhe doprinosi da se snizi nivo glukoze u krvi kod osoba sa dijabetesom tip 2.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Frontiers in Nutrition, uključilo je 12 osoba sa dijabetesom tip 2, i povezalo je konzumaciju kombuhe sa sniženjem nivoa šećera u krvi. Kombuha se dobija od crnog (ređe zelenog) čaja u procesu fermentacije u kojem se dodaje šećer,  a koji podseća na sirćetno vrenje. Zato je rezultat ovog istraživanja bio zaista interestan, pošto se pokazalo da napitak koji u stvari sadrži šećer može da potencijalno snizi nivo šećera u krvi!

U istraživanju je učestvovalo 12 osoba prosečne starosti 57 godina. Tokom četiri nedelje oni su pili kombuhu ili placebo napitak, a nakon pauze od 8 nedelja, nastavili su da tokom četiri nedelje piju neke druge napitke (da bi se uporedilo sa periodom kada su pili kombuhu). Niko od učesnika nije znao koji napitak dobija. Svake nedelje su ispitanici merili nivo glukoze u krvi, pre doručka. Jutarnje merenje pre doručka je odabrano zato što je to najuobičajenije vreme kada osobe sa dijabetesom proveravaju svoj nivo šećera.

Nakon četiri nedelje konzumiranje kombuhe, prosek nivoa šećera u krvi natašte kod učesnika spao je sa 9,1 mmol/l na 6,4 mmol/l. U grupi koja je pila placebo napitak, prosečan nivo šećera u krvi ujutru kod učesnika pao je sa 9,1 na 7,8 mmol/l, što se ne smatra statistički značajnim. Prema Američkom udruženju za dijabetes, kod dijabetičara je idealno ako nivo glukoze u krvi natašte bude između 4,4 i 7,2 mmol/l.

Kombuha je inače veoma zdrav fermentisan, probiotski napitak koji sadrži laktobakterije, bakterije sirćetnog vrenja i kvasac zvani dekkera (Brettanomyces). Istraživanja su pokazala da  je fermentisani čaj veoma bogat antioksidansima. Zbog toga istraživači pretpostavljaju da upravo ti sastojci mogu biti povezani sa promenama u crevnom mikrobiomu i drugim metaboličkim promenama na ćelijskom nivou, koji, pored drugih korisnih dejstava, doprinose i regulaciji nivoa šećera u krvi.

Iako je ovo bilo malo proučavanje, otkriće da konzumacije kombuhe može da poboljša nivo šećera u krvi natašte svakako može biti pomoć u regulaciji šećera, ali se, naravno, ne može smatrati lekom za dijabetes.

 

Izvori i reference:
www.everydayhealth.com, www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1190248/full, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/, www.diabetes.org/healthy-living/medication-treatments/blood-glucose-testing-and-control/checking-your-blood-sugar, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/