Kumin i med protiv kovida

med kuminDr Sohaib Ašraf iz Opšte bolnice pri Univerzitetu Masačusets, nakon ispitivanja koje je obavio prilikom lečenja kovid pacijenata, utvrdio je da je crni kumin (Nigella sativa) u kombinaciji sa medom efikasno prirodno sredstvo u borbi protiv korona virusa.

Doktor Ašraf i njegov tim su izveli randomizovano-kontrolisano ispitivanje na pacijentima i utvrdili da je tretman pacijenata semenom crnog kumina u kombinaciji sa medom omogućio da se oni, u proseku, oporave za 6 dana. Za razliku od toga, pacijentima iz kontrolne grupe (koji nisu dobijali kumin i med) trebalo je 13 dana da se oporave.

Takođe, kombinacija kumina i meda je omogućila pacijentima koji su je uzimali da budu negativni na PCR testu četiri dana ranije nego pacijenti iz kontrolne grupe, koji nisu dobijali ovu kombinaciju.

 

Potraga za prirodnim sredstvima

Kad je izbila pandemija, dr Ašraf i kolege su, naravno, tragali u naučnoj literaturi za lekovima koji su efikasni protiv kovida 19. Međutim, po rečima dr Ašrafa, nisu našli lek koji bi bio nedvosmisleno efikasan a neškodljiv. Zato su pretragu proširili na prirodna srsdstva koja imaju široku efikasnost protiv virusa i drugih mikroba, a pritom poseduju i antiinflamatorna, imunomodulativna i antiokagulansna svojstva. Ta pretraga ih je dovela do crnog kumina i meda, kombinacije koju su rešili da paktično isprobaju. "Razmišljali smo da bi ta kombinacija mogla da bude efikasna u ublažavanju jačine bolesti, kao i kontroli replikacije virusa kod kovid pacijenata", napisali su dr Ašraf i saradnici u svom radu koji je trenutno dostupan onlajn na serveru medRxiv, koji sadži naučne radove iz medicine koji čekaju na pregled i objavljivanje.

 

Korisna pomoćna terapija

Konkretno, ovo istraživanje je obavljeno u Pakistanu i uključilo je 313 pacijenata sa umerenim ili teškim simptomima kovida. U njih su spadali kašalj, temperatura, zapušenost nosa, teško disanje, a u ekstremnijim slučajevima i pneumonija i poremećaj disanja.

Svi uključeni pacijenti su dobijali standardnu lekarsku terapiju, koja je uključivala lekove za skidanje temperature, antibiotike, kiseoničnu podršku, kao i mehaničku ventilaciju, ukoliko je procenjeno da je neophodna. Jedna grupa je pored toga dobijala i crni kumin i med. Doziranje je bilo 1g meda na kg telesne težine i 0,8g crnog kumina na kg telesne težine dnevno. Na kraju istraživanja, pokazalo se da su se pacijenti iz grupe koja je uzimala crni kumin i med oporavili ili za 4 dana (umereno teški slučajevi) ili za 6 dana (ozbiljni slučajevi). U poređenju sa tim, u grupi koja nije uzimala kumin i med oporavak je trajao 7 dana za umerene i 13 dana za ozbiljne slučajeve.

Pokazalo se da je ovaj tretman smanjio i smrtnost kod teško obolelih pacijenata; u grupi koja nije uzimala kumin i med smrtnost je, nakon 30 dana, kod teško obolelih pacijenata bila 18,87 procenata, dok je u grupi koja je uzimala kumin i med smrtnost kod teško obolelih pacijenata bila samo 4 procenta.

Ovaj tretman je takođe omogućio da se 96,25% pacijenata koji su ga primali posle 10 dana vrati uobičajenim dnevnim aktivnostima. Za razliku od toga, u kontrolnoj grupi koja nije uzimala med i kumin, nakon 10 dana uobičajenim aktivnostima moglo je da se vrati samo 68,93% pacijenata.

"Čak i van okvira ovog istraživanja, videli smo da je pacijentima koji su uzimali ovu kombinaciju (kumin i med) bilo značajno bolje", pojasnio je dr Ašraf. "Ovo je jeftin tretman koji se lako može koristiti u kombinaciji sa drugim lekovima, radi još boljih efekta. Vrlo je verovatno da bi ovaj tretman mogao da značajno smanji opterećenje zdravstvenog sistema." Dr Ašraf je naveo i da sa svojim timom namerava da obavi mnogo obimnije ispitivanje ovog tretmana, koje uključuje više pacijenata iz raznih zemalja.

 

Izvori i stručne reference:
www.nutraIngredients-asia.com, https://doi.org/10.1101/2020.10.30.20217364

 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ulje crnog kumina sirovo 125ml

Vrhunski ukus uz maksimalno očuvanje hranljivih materija i enzima! Naše ulje dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37oC, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu.
Ulje crnog kumina sirovo 250ml

Vrhunski ukus uz maksimalno očuvanje hranljivih materija i enzima! Naše ulje dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37oC, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu.
 


 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 178