Maske popravljaju raspoloženje!

dobremaskeZnamo već da neki ne veruju u korist od nošenja maski, neke iritiraju, a neki ih zaobilaze. Ipak, sve dok ne dočekamo globalno postpandemijsko „skidanje maski“, trebalo bi da se fokusiramo na pozitivne aspekte njihovog nošenja - novo istraživanje otkriva psihološke koristi od nošenja maske.

Dolazak kovida-19 početkom marta, doneo je mnoge promene u naše živote. „Stara“ normalnost ustupila je mesto „novoj“ normalnosti u kojoj je jedan od važnih činilaca - nošenje zaštitnih maski. Iako se mnogi žale da teško podnose nošenje maski, ili da su im „totalno dosadile“, većina ljudi ih ipak nosi u zatvorenom prostoru kako bi zaštitili i sebe i druge od ove bolesti.

Tačno je, maske mogu da smetaju prilikom disanja, mogu da budu neprijatne ili nepraktične za nošenje, pa i da stvaraju anksioznost. Ali, novo istraživanje došlo je do zanimljivog otkrića - maske zapravo popravljaju raspoloženje!

Neki istraživači su primetili da u mnogim slučajevima maske prikrivaju emocije. Pošto većina nas mora da nosi maske u javnosti, zar ne bi bilo sjajno nositi maske koje pokazuju raspoloženje, poput tzv. prstena raspoloženja koji je bio u trendu sedamdesetih. (Prsten raspoloženja ili mood ring menja boju u zavisnosti od temperature tela, koja pak ukazuje na promene raspoloženja odnosno emocija.) Ali, istraživači kažu da možda i ne moramo da nosimo maske koje menjaju boju pokazujući tako naše emocije, jer nošenje maski samo po sebi može da popravi raspoloženje. Dorota Ščesniak i saradnici su ove godine sproveli istraživanje pod nazivom „Psihopatološki odgovor i ograničenja zaštitnih maski tokom kovida-19“. Oni su istraživali vezu između ograničenja nošenja maski u Poljskoj i udruženih psihopatoloških manifestacija. Otkrili su smanjenje psihopatoloških simptoma u vezi sa obaveznim nošenjem maske u javnosti.

 

Maske pomažu samokontroli

Istraživači su primetili da je jedan od faktora koji bi mogao da smanji pojavu psihijatrijskih simptoma - nošenje maski na poslu. Oni smatraju da ovo zaštitno ponašanje može da pojača osećaj lične kontrole, ublaži osećanje bespomoćnosti i umerene anksioznosti, čime se pojačava odgovor na suočavanje sa situacijom i drugima. Takođe, otkrili su da nošenje maski predstavlja „simbol socijalnog povezivanja u globalnom odgovoru na pandemiju“ koji preusmerava fokus sa sebe na druge, podstičući osećanje kolektivne odgovornosti. To ukazuje da nošenje maski može da poboljša osećaj blagostanja i da smanji negativne emocije.
Iako Ščesniak i saradnici primećuju da nošenje maski može da stvori lažni osećaj sigurnosti, koje bi moglo da smanji praktikovanje drugih mera predostrožnosti poput redovnog pranja ruku i fizičkog distanciranja, ono istovremeno smanjuje psihološki odgovor na stres. Istraživači kažu da njihovo otkriće sugeriše da obaveza nošenja maski ne samo da štiti od širenja kovida-19, već povećava osećanje samozaštite, stvara osećanje socijalne solidarnosti i jača i mentalno i fizičko zdravlje.

 

Kreativni modni detalj

Još jedan aspekt nošenja maski koji bi mogao da poboljša raspoloženje jeste mogućnost da se bude kreativan i iskaže stav. Pomislite samo na sve one maštovite maske koje viđate, a koje predstavljaju i modni detalj, ali i statusni simbol. Jihui Goh i saradnici proglasili su 2020. „Godinom maski“. Oni smatraju da je maska na licu postala psihološki simbol, a da se mladi posebno ističu u kreativnosti. Iako kažu da dizjanirane maske više utiču na „psihološko pseudopoverenje“ nego na zaštitu od kovida, one imaju potencijal da postanu statusni simbol.

 

B. Soldatović

Izvor: www.psychologytoday.com

Naučne reference:

[i] https://spectrumlocalnews.com/nc/triangle-sandhills/news/2020/06/02/-mask-fatigue--is-the-new-obstacle-facing-americans.

[ii] Schlögl, Mathias, and Christopher A. Jones. 2020. “Maintaining Our Humanity through the Mask: Mindful Communication during COVID‐19.” Journal of the American Geriatrics Society 68 (5): E12–13. doi:10.1111/jgs.16488.

[iii] Szczesniak, Dorota, Marta Ciulkowicz, Julian Maciaszek, Blazej Misiak, Dorota Luc, Tomasz Wieczorek, Karolina-Fila Witecka, and Joanna Rymaszewska. 2020. “Psychopathological Responses and Face Mask Restrictions during the COVID-19 Outbreak: Results from a Nationwide Survey.” Brain, Behavior, and Immunity 87 (July): 161–62. doi:10.1016/j.bbi.2020.05.027.

[iv] Goh, Yihui, Benjamin Y. Q. Tan, Chandra Bhartendu, Jonathan J. Y. Ong, and Vijay K. Sharma. 2020. “The Face Mask: How a Real Protection Becomes a Psychological Symbol during Covid-19?” Brain, Behavior, and Immunity 88 (August): 1–5. doi:10.1016/j.bbi.2020.05.060.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 190