Pečurke štite od demencije

pecurkeIako postoje određene vrste pečurki koje se smatraju posebno lekovitim, ovde govorimo o pečurkama uopšte. Istraživanja ukazuju da bi 2 porcije pečurki nedeljno mogle da zaštite mozak od blažih oblika demencije u starijim godinama.

Naime, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Singapur su utrvdili da rizik od blagih kognitivnih poremećaja u starosti opada skoro dvostruko kod osoba koje redovno konzumiraju pečurke - bar dvaput nedeljno. Naziv "blagi kognitivni poremećaji"  može da zavara - zato što je to stanje koje neposredno prethodi demenciji, koja predstavlja već izrazito opadanje sposobnosti mozga. Ti blagi poremećaji mogu biti tanani, tako da ne utiču na svakodnevno funkcionisanje, a u njih spadaju: neki oblici zaboravnosti, manjak pažnje, smanjena sposobnosti izražavanja i prostornog opažanja i snalaženja.

Istraživači su proučili više od 600 osoba iz Singapura starijih od 60 godina; utvrđene su njihove prehrambene navike i obavljeni testovi uključujući razgovore, psihološke testove i dvosatno neuropsihološko istraživanje.  Pokazalo se da su kognitivne sposobnosti znatno bolje kod onih koji su redovno jeli oko 300 g pečuraka nedeljno. Među njima su bile i sledeće vrste: šitake, šampinjoni, bukovače, kao i sušene i konzervisane pečurke

Istraživači veruju da se zaštitni efekat pečuraka na mozak može pripisati supstanci pod nazivom ergotionein; ona je moćni antioksidans i moćni antiinflamatorni agens, koji se može uneti u organizam jedino ishranom. Njega sadrže sve pečurke, i zato istraživači veruju da se njihovo otkriće može primeniti na sve jestive gljive.

"Ova korelacija je iznenađujuća i ohrabrujuća. Izgleda da jedan sastojak, koji je čest u ishrani, može da drastično utiče na kognitivno opadanje", izjavio je vođa ovog istraživanja, docent dr Lei Feng.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Alzheimer’s disease, a možete ga naći na sledećem linku:
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180959


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 75