Pečurke štite od demencije

pecurkeIako postoje određene vrste pečurki koje se smatraju posebno lekovitim, ovde govorimo o pečurkama uopšte. Istraživanja ukazuju da bi 2 porcije pečurki nedeljno mogle da zaštite mozak od blažih oblika demencije u starijim godinama.

Naime, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Singapur su utrvdili da rizik od blagih kognitivnih poremećaja u starosti opada skoro dvostruko kod osoba koje redovno konzumiraju pečurke - bar dvaput nedeljno. Naziv "blagi kognitivni poremećaji"  može da zavara - zato što je to stanje koje neposredno prethodi demenciji, koja predstavlja već izrazito opadanje sposobnosti mozga. Ti blagi poremećaji mogu biti tanani, tako da ne utiču na svakodnevno funkcionisanje, a u njih spadaju: neki oblici zaboravnosti, manjak pažnje, smanjena sposobnosti izražavanja i prostornog opažanja i snalaženja.

Istraživači su proučili više od 600 osoba iz Singapura starijih od 60 godina; utvrđene su njihove prehrambene navike i obavljeni testovi uključujući razgovore, psihološke testove i dvosatno neuropsihološko istraživanje.  Pokazalo se da su kognitivne sposobnosti znatno bolje kod onih koji su redovno jeli oko 300 g pečuraka nedeljno. Među njima su bile i sledeće vrste: šitake, šampinjoni, bukovače, kao i sušene i konzervisane pečurke

Istraživači veruju da se zaštitni efekat pečuraka na mozak može pripisati supstanci pod nazivom ergotionein; ona je moćni antioksidans i moćni antiinflamatorni agens, koji se može uneti u organizam jedino ishranom. Njega sadrže sve pečurke, i zato istraživači veruju da se njihovo otkriće može primeniti na sve jestive gljive.

"Ova korelacija je iznenađujuća i ohrabrujuća. Izgleda da jedan sastojak, koji je čest u ishrani, može da drastično utiče na kognitivno opadanje", izjavio je vođa ovog istraživanja, docent dr Lei Feng.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Alzheimer’s disease, a možete ga naći na sledećem linku:
https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180959


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 78