Preskakanje obroka usporava starenje

jabukaVerovatno ste čuli za mnoge namirnice koje se preporučuju za jelo kako biste usporili neizbežni proces starenja. Ali, jedno novo istraživanje ukazuje da vam i povremeno preskakanje obroka može pomoći da i dalje izgledate i osećate se mlado.

Istraživači Univerziteta Kalifornija - Irvin su nedavno otkrili da se cirkardijalni časovnik jetre i skeletalnih mišića menja kad neko gladuje. Jetra i mišići menjaju svoj metabolizam kao reakciju na smanjenu konzumaciju hrane i pristup energiji. Ovo otkriće veze između gladovanja i cirkardijalnog časovnika tih važnih delova tela može se upotrebiti da bi se poboljšalo zdravlje.

Cirkadijalni časovnik prati telesno vreme i vreme organa. To praćenje vremena omogućava organizmu da održi homeostazu – a to je stanje stabilnih uslova u unutrašnjosti živih organizama. Ranija proučavanja su pokazala da hrana može da utiče na cirkadijalni časovnik u perifernim tkivima. U njih spadaju koža, pluća i sluzokožna tkiva koja oblažu razne šupljine u telu spoljašnju površinu organa.

Ali, ta proučavanja nisu bila u stanju da odrede kako odsustvo hrane može da utiče na rad cirkadijalnog časovnika.

U eksperimentu na životinjama i ljudima, istraživači sa Univerziteta Irvin su utvrdili da gladovanje, svojim delovanjem na cirkardijalni časovnik skeletalnih mišića i jetre, može da reprogramira niz ćelijskih reakcija, pokrećući novi ciklus ekspresije gena.

Prema uobičajenim pokazateljima metabolizma, gladovanje u trajanju od 24 sata i kod životinja i kod ljudi izazvalo je sledeće promene: došlo je do smanjenja potrošnje kiseonika (VO2), smanjene stope respiratorne razmene (REP) i do smanjenja potrošnje energije. Te promene ukazuju na efikasnije funkcionisanje metabolizma, time i manje  “trošenje” organizma, odnosno, sporije starenje. Pri tome, promene su trajale dok je gladovanje trajalo (24 sata), a sa uvođenjem hrane su prestajale.

Pojednostavljeno rečeno, ovo otkriće, uz još nekoliko drugih, ukazuje da povremeno preskakanje obroka, ili ograničavanje obroka na određeni period tokom dana (što se obično naziva periodičnim ili naizmeničnim postom) može biti vrlo zdravo, zato što pozitivno utiče na funkcionisanje ćelija, doprinosi zdravlju i štiti od bolesti povezanih sa starenjem.  

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Cell, a originalni članak možete naći na sledećem linku:
https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(18)31868-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124718318680%3Fshowall%3Dtrue