Rafinisane žitarice povećavaju rizik od srčanog udara

pecivaNedavno obavljeno proučavanje, koje je uključilo populacije više zemalja, utvrdilo je da je konzumacija velike količine rafinisanih žitarica (npr. u obliku kroasana i belog hleba) povezana sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, šloga i preuranjene smrti.

Istraživači sa Univerziteta Simon Frejzer su ispitali prehrambene navike raznih populacija u zemljama sa niskim, srednjim i visokim prosečnim prihodima. Radi se o dugogodišnjem proučavanju, pod nazivom Prospekivna urbano-ruralna epidemiološka studija (PURE), koje je obuhvatilo ishranu raznih populacija. Tokom 16 godina analiza, na 137.130 učesnika u 21 zemlji, uključujući i Kanadu, istraživači su utvrdili da se tokom tog perioda prosečni unos rafinisanih žitarica i dodatih šećera znatno povećao.

U proučavanju, žitarice su bile kategorizovane u tri grupe: rafinisane žitarice, integralne žitarice i beli pirinač. Pod rafinisanim žitaricama su se podrazumevali artikli pravljeni od rafinisanog (tj. belog) brašna, u koje spadaju npr. beli hleb, testenine/rezanci, krekeri, cerealije i peciva/slatkiši od rafinisanih žitarica. U integralne žitarice ubrojana su integralna brašna i celovite ili lomljene integralne žitarice (npr. seckani ovas).

Istraživanje je utvrdilo da je konzumacija više od sedam porcija rafinisanih žitarica dnevno bila povezana sa 27% većim rizikom od preuranjene smrti, 33% većim rizikom od srčanih oboljenja i 47% većim rizikom od šloga. Konzumacija integralnih žitarica, ili belog pirinča, nije bila povezana ni sa kakvim lošim zdravstvenim posledicama.

„Ovo proučavanje potvrđuje prethodna istraživanja koja ukazuju da zdrava ishrana podrazumeva da se ograniči konzumacija preterano prerađenih i rafinisanih namirnica“, prokomentarisao je vođa istraživanja, profesor Skot Lir.

Zaključak proučavanja glasi: preporučljivo je konzumirati integralne žitarice, kao što su npr. integralni pirinač i ječam, a smanjiti unos proizvoda od rafinisanog pšeničnog brašna. Ukupno smanjenje unosa rafinisanih žitarica, i korišćenje zdravijih izvora ugljenih hidrata, suštinsko je za optimalno zdravlje.

Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu The British Medical Journal, a originalni članak možete naći na sledećem linku:

www.bmj.com/content/372/bmj.m4948