Renesansa u medicini

renesansa u mediciniNedavno je izašla iz štampe nova knjiga prof. dr Vuka Stambolovića, penzionisanog profesora socijalne medicine i jednog od najubedljivijih zagovornika komplementarne i alternativne medicine u Srbiji. Dr Vuk Stambolović je svakako jedan od najzaslužnijih što su u Srbiji Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (Službeni glasnik RS br. 107/05) metode tradicionalne/komplementarne/alternativne medicine izjednačene sa dijagnostičkim i terapijskim postupcima zapadne/konvencionalne medicine.

U alternativnu medicina se ubrajaju npr. kineska medicina, homeopatija, kvantna medicina, hiropraktika, ajurveda. Knjiga dr Vuka Stambolovića "Renesansa u medicini" argumentovano i kritički osvetljava potrebu za promenom, koja je izazvana zastranjivanjem savremene medicine, koja umesto da pojedinca sagleda i isceli u njegovoj celovitosti, nastoji samo da ga “popravi” i što brže vrati u proizvodni proces. Dok, sa druge strane, tzv. “alternativna medicina”, koja je sklonija da pojedinca posmatra u njegovoj ljudskoj celovitosti, ponekad ne uspeva da postigne “efikasne” rezultate i često nailazi na veliki otpor i negiranje od strane zvanično ustanovljene oficijelne medicine.

“I savremena oficijelna medicina, kao i čitav današnji svet, nalazi se u turbulentnoj fazi, a njen odgovor na ovaj izazov, uprkos brojnim evidentnim uspesima, u celini se ne može oceniti kao uspešan. Ograničena svojom racionalističkom logikom i svojim pristupom pacijentu kao objektu, a pod pritiskom interesa krupnog kapitala, naročito farmaceutske i industrije medicinskih pomagala, ona nije u stanju da se izbori sa iskušenjima sa kojima se suočava. Takozvana alternativna medicina, s druge strane, teško osvaja prostor jer se suočava sa otporom ove oficijelne. Situacija, stoga, zahteva nov pristup – novu paradigmu koja omogućava renesansu u medicini.” – piše, između ostalog, dr Stambolović u ovoj izvanredno zanimljivoj i provokativnoj knjizi.

Opširnije o knjizi pogledajte ovde


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 175