Šećer oštećuje creva

secer ostecuje crevaPoznato je da su određene vrste namirnica povezane sa većim nivoom upala u organizmu, dok neke druge pomažu da se upalni procesi smanje. Novo istraživanje pokazuje da čak i kratkoročno povećan unos šećera može da pokrene specifičan oblik upale u crevima.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, istražilo je uticaj šećera na specifične ćelije u sluzokoži debelog creva. Konkretno, istraživači su obratili pažnju na matične ćelije creva (ISC) i ćelije pojačivače tranzita (TA), koje igraju veoma značanu ulogu u obnavljanju sluzokože debelog creva. Na modelu ljudskog debelog creva, istraživači su posmatrali direktan uticaj ishrane sa mnogo šećera na ove ćelije. Utvrdili su da je velika količina šećera direktno omela funkcionisanje tih ćelija i dovela do “masivnih nepopravljivih oštećenja koja su bila nezavisna od crevnog mikrobioma i njegovih metabolita”. Pojednostavljeno rečeno, šećer je doveo do masivne upale debelog creva, koja se naziva kolitis.  

Mi već znamo da previše šećera u ishrani nije najbolje za zdravlje. Što se tiče creva, dosad se znalo da šećer hrani određene vrste crevnih bakterija, što dovodi do neravnoteže crevne flore i povećava rizik od poremećaja imuniteta i metabolizma.

Ali, zahvaljujući ovom novom proučavanju, sad znamo da šećer ne samo da je povezan sa upalom creva, već i da direktno šteti zdravlju creva, ometajući delovanje ćelija čiji je zadatak da obnavljaju sluzokožu creva.

Praktična preporuka koja iz ovoga proizilazi je, pre svega, da treba ograničiti količinu šećera u ishrani. Uporedo sa time, potrebno je povećati količinu biljnih vlakana u ishrani, zato što ona hrane drugu vrstu crevnih bakterija, koje doprinose zdravlju creva i opštem zdravlju. Ta promena u ishrani se može postići značajnim povećanjem količine povrća u ishrani na račun drugih namirnica, pošto povrće sadrži veoma malo šećera, a obiluje biljnim vlaknima.

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352345X23000632, https://www.nature.com/articles/d41586-022-02775-9#:~:text=A%20high%2Dsugar%20diet%20unbalances,help%20to%20prevent%20metabolic%20disorders.&text=An%20intricate%20relationship%20between%20diet,to%20experiments%20in%20mice1.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 180