Selen poboljšava ishod bolesti kovid-19

selenInternacionani tim istraživača sa Univerziteta Šuri (Surrey) utvrdio je da postoji veza između količine selena u ishrani i procenta izlečenih bolesnika od kovida-19 u Kini - to jest, što više selena u ishrani, to veći procenat izlečenja!

Selen je esencijalni mikroelement koji se dobija iz hrane (izvori su meso, riba, brazilski orah, žitarice) i za njega je već pokazano da utiče na intenzitet brojnih virusnih oboljenja kod životinja i ljudi. Na primer, status selena kod osoba inficiranih virusom HIV se pokazao kao važan faktor u napredovanju tog virusa do potpunog razvoja bolesti i smrti od SIDE. Za Kinu je poznato da delovi njene populacije imaju a) najvišu količinu selena u ishrani i b) najnižu količinu selena u ishrani u svetu, zbog geografskih razlika i razlika u zemljištu koje uslovljavaju koliko selena dospeva u hranu.

Pošto su ispitali podatke iz nekoliko kineskih provincija sa više od 200 slučajeva kovida, i gradova sa više od 40 slučajeva, istraživači su utvrdili da je verovatnije da se oboleli iz oblasti sa visokim nivoima selena oporave od virusa. Na primer, procenat izlečenja od kovida-19 u gradu Enši u provinciji Hubei, koji ima najviši unos selena u Kini, bio je gotovo tri puta veći nego prosek u gotovo svim drugim gradovima provincije Hubei. Za razliku od toga, u provinciji Helong Điang, gde je unos selena gotovo najniži u svetu, stopa smrtnosti od kovida-19 bila je gotovo 5 puta veća od prosečne smrtnosti u svim drugim provincijama!

Medicinska statističarka sa Univerziteta Šurej, Kejt Benet, ipak je upozorila: "Postoji značajna veza između statusa selena i procenta izlečenja od kovida-19, ali ipak to otkriće ne treba preuveličavati; mi ipak nismo mogli da dođemo do tačnih podataka o nivou selena kod svakog pojedinca i nismo mogli da uzmemo u obzir druge faktore, kao što su starost ili pridružene bolesti". Međutim, dr Rami Saad koji trenutno radi magistraturtu iz nutricionizma na Univerzitetu Šurej, izjavio je: "Korelacija (između selena i stope izlečenja od kovida-19) je ubedljiva, pogotovo ako se uzmu u obzir prethodna istraživanja o odnosu selena i infektivnih bolesti. Zbog toga, svakako treba izvršiti tačnu procena uloge koju selen može da igra u razvoju bolesti kovid-19, jer to može pomoći donošenju odluka koje se tiču javnog zdravlja".

Istraživanje je objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a originalni članak možete pronaći na sledećem linku:
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa095/5826147


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 143