Selen poboljšava ishod bolesti kovid-19

selenInternacionani tim istraživača sa Univerziteta Šuri (Surrey) utvrdio je da postoji veza između količine selena u ishrani i procenta izlečenih bolesnika od kovida-19 u Kini - to jest, što više selena u ishrani, to veći procenat izlečenja!

Selen je esencijalni mikroelement koji se dobija iz hrane (izvori su meso, riba, brazilski orah, žitarice) i za njega je već pokazano da utiče na intenzitet brojnih virusnih oboljenja kod životinja i ljudi. Na primer, status selena kod osoba inficiranih virusom HIV se pokazao kao važan faktor u napredovanju tog virusa do potpunog razvoja bolesti i smrti od SIDE. Za Kinu je poznato da delovi njene populacije imaju a) najvišu količinu selena u ishrani i b) najnižu količinu selena u ishrani u svetu, zbog geografskih razlika i razlika u zemljištu koje uslovljavaju koliko selena dospeva u hranu.

Pošto su ispitali podatke iz nekoliko kineskih provincija sa više od 200 slučajeva kovida, i gradova sa više od 40 slučajeva, istraživači su utvrdili da je verovatnije da se oboleli iz oblasti sa visokim nivoima selena oporave od virusa. Na primer, procenat izlečenja od kovida-19 u gradu Enši u provinciji Hubei, koji ima najviši unos selena u Kini, bio je gotovo tri puta veći nego prosek u gotovo svim drugim gradovima provincije Hubei. Za razliku od toga, u provinciji Helong Điang, gde je unos selena gotovo najniži u svetu, stopa smrtnosti od kovida-19 bila je gotovo 5 puta veća od prosečne smrtnosti u svim drugim provincijama!

Medicinska statističarka sa Univerziteta Šurej, Kejt Benet, ipak je upozorila: "Postoji značajna veza između statusa selena i procenta izlečenja od kovida-19, ali ipak to otkriće ne treba preuveličavati; mi ipak nismo mogli da dođemo do tačnih podataka o nivou selena kod svakog pojedinca i nismo mogli da uzmemo u obzir druge faktore, kao što su starost ili pridružene bolesti". Međutim, dr Rami Saad koji trenutno radi magistraturtu iz nutricionizma na Univerzitetu Šurej, izjavio je: "Korelacija (između selena i stope izlečenja od kovida-19) je ubedljiva, pogotovo ako se uzmu u obzir prethodna istraživanja o odnosu selena i infektivnih bolesti. Zbog toga, svakako treba izvršiti tačnu procena uloge koju selen može da igra u razvoju bolesti kovid-19, jer to može pomoći donošenju odluka koje se tiču javnog zdravlja".

Istraživanje je objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, a originalni članak možete pronaći na sledećem linku:
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqaa095/5826147


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 1348