Smanjenje dodatog šećera sprečava milione bolesti

jagoda secerAko bi se u pakovanoj, industrijskoj hrani količina dodatog šećera smanjila za 20%, a u zašećerenim napicima 40%, to bi moglo da spreči skoro 2 miliona kardiovaskularnih oboljenja, pola miliona smrtnih slučajeva od srčanih oboljenja i 750.000 slučajeva dijabetesa tokom životnog veka jedne odrasle generacije, pokazalo je skorašnje istraživanje.

Kao što nutricionisti i lekari već duže ukazuju, prirodno slatke namirnice (koje prirodno sadrže šećer, poput voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica) nisu problem u ishrani. Problem je tzv. dodati, rafinisani šećer, koji se nalazi u gotovo svim industrijskim proizvodima, počev od gaziranih napitaka, preko raznih peciva, pa do kečapa. Konzumirajući takve namirnice, mi uopšte nemamo predstavu koliko (veliku) količinu rafinisanog šećera unesemo u organizam.

Konzumacija zašećerenih namirnica i napitaka je snažno povezana sa gojaznošću i dijabetesom tip 2, kao i sa kardiovaskularnim bolestima, koje su glavni uzrok smrtnosti u SAD, ali i u nekim drugim razvijenim zemljama.

Ispitivanje koje su obavili istraživači Opšte bolnice Masačusets, Harvardove škole javnog zdravlja i Nutricionističke škole Univerziteta Tafts bilo je posebno otrežnjujuće u tom pogledu. Naime, samo umereno smanjenje dodavanja šećera (20% u čvrstoj hrani i 40% u napicima) moglo bi da spase milione života.

"Šećer je jedan od dodataka namirnica za koje je najočiglednije da ga treba smanjiti na razumne količine. Naši rezultati ukazuju da je vreme da se primeni nacionalni program koji bi ciljao na dobrovoljno smanjenje šećera (u ciljanim proizvodima), što bi moglo da dovede od velikih poboljšanja zdravlja i zdravstvene nege i to za manje od decenije", prokomentarisao je rezultate istraživanja dr Darijuš Mozafarijan, dekan Nutricionističke škole na Tafts univerzitetu i jedan od glavnih autora ove studije.

I tako, da ponovimo, ovo istraživanje, objavljeno u časopisu Circulation, statistički je izračunalo da bi samo malo smanjenje dodatog šećera - 20% u pakovanim namirnicama i 40% u napicima - moglo da spreči 2.480.000 oboljenja kao što su srčani napad, šlog i srčani zastoj , kao i da smanji broj smrtnih slučajeva od ovih bolesti za 490.000. Istovremeno, ovo smanjenje bi sprečilo i oko 750.000 slučajeva dijabetesa - u životu samo jedne generacije odraslih, i to samo u SAD. Da je proučavanje uzelo u obzir i ostatak sveta, ili bar sve razvijene zemlje, svakako da bi ove cifre bile još znatno veće. 

 

Originalni tekst istraživanja možete naći na sledećem linku:

http://dx.doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.053678


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 93