Vitamin D smanjuje smrtnost od kovida-19

vitaminDPošto su proučili podatke o obolelima iz 10 zemalja, istraživači sa Nortvestern univerziteta su utvrdili da pacijenti koji imaju deficit vitamina D imaju dvostruko veći rizik od ozbiljnih komplikacija ove bolesti!

Poznato je da vitamin D jača urođeni imunitet i sprečava preteranu imunu reakciju. Nakon što je istraživački tim Nortvesterna otkrio povezanost između niskog nivoa vitamina D i hiperaktivnog imunog sistema, istraživači smatraju da to može da objasni i nekoliko misterija koje se tiču kovida-19, između ostalog i to zašto je skoro nemoguće da deca umru od ove infekcije.

Istraživači su proučili statističke analize iz bolnica i klinika širom Kine, Francuske, Nemačke, Italije, Irana, Južne Koreje, Španije, Švajcarske, Engleske i Sjedinjenih Država. Pri tome su primetili sledeće: da su pacijenti sa visokom stopom smrtnosti od kovida-19, kao što je slučaj u Italiji, Španiji i Engleskoj, imali niže nivoe vitamina D u krvi u poređenju sa zemljama koje nisu bile tako teško pogođene ovom bolešću. Konkretno, oni su otkrili korelaciju između nivoa vitamina D i tzv. "citokinske oluje" - stanja teških upala koje izaziva preterano aktivan imuni sistem - a isto tako i vezu između nivoa vitamina D i smrtnosti.

"Citokinska oluja može da teško ošteti pluća i dovede do akutnog poremećaja organa za disanje i smrti pacijenta", objasnio je dr Ali Daneškah, glavni autor ove studije. "Izgleda da od toga umire najveći broj pacijenata, a ne od oštećenja pluća koje izaziva sam virus. Smrt izaziva komplikacija usled preterane aktivnosti imunog sistema."

Dr Vadim Bekman, koji je predvodio ovo istraživanje, objasnio je da upravo u tome vitamin D igra veliku ulogu. Vitamin D ne samo da jača naš urođeni imunitet, već i sprečava da naš imuni sistem postane opasno preterano aktivan. To znači sledeće: ako imamo zdrav nivo vitamina D u krvi, to može da nas zaštiti od teških komplikacija, uključujući i smrt, od kovida-19.

Bekman je rekao da ova povezanost može da objasni i mnoge misterije koje okružuju kovid-19, uključujući i to zašto je malo verovatno da deca umru. Deca još nemaju potpuno razvijen stečeni imunitet, a to je druga linija odbrane imunog sistema za koju je verovatnije da će preterano reagovati. "Deca se prevashodno oslanjaju na svoj urođeni imunitet", rekao je Bekman, "što može da objasni zašto je njihova stopa smrtnosti izrazito niža."

Međutim, to ne znači da svi - posebno ne oni koji nemaju manjak vitamina D - treba da počnu da gutaju suplemente, upozorili su istraživači. Dr Bekman upozorava da se ne uziimaju preterane doze vitamina D, koje mogu da izazovu štetne posledice i da je potrebno više istraživanja da utvrdimo kako se vitamin D najefikasnije može upotrebiti da spreči komplikacije kovida-19. "Teško je reći koja doza (vitamina D) je najefikasnija protiv kovida-19", objasnio je Bekman, "ali je jasno da je nedostatak vitamina D štetan, a to se lako može nadoknaditi odgovarajućim suplementima… što može biti ključ da se zaštiti osetljiva populacija… poput starijih, koji uglavnom imaju manjak vitamina D".

Originalni članak o ovim istraživanju možete naći na sledećem linku:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v3

 

Nepomena: novo istraživanje, obavljeno 2022. u Izraelu, potvrđuje to što je utvrđeno u ovom istraživanju. Link na to istraživanje:

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 94