Manji obroci bitniji od vremena kada se jede

mali obrociPristalice naizmeničnog posta verovatno se neće obradovati ovoj vesti: istraživanje koje je pre nekoliko dana objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association utvrdilo je da su učesnici koji su jeli manje tokom dužeg vremenskog perioda smršali, za razliku od učesnika koji su pazili samo na vreme obroka (naizmenični post), ali ne i na količine.

Ovo istraživanje potvrđuje ono što smo već znali, a i što zdrav razum govori: ukupan broj unetih kalorija igra bitnu ulogu u kontroli telesne težine. Međutim, relativno je iznenađenje što ovde istraživači nisu utvrdili da naizmenični post (tj. ostavljanje velikog vremenskog razmaka između poslednjeg obroka tokom dana i prvog tokom narednog dana) ima bilo kakav uticaj na mršavljenje.

Ali, u ovom proučavanju koje je trajalo 6 godina i obuhvatilo 550 odraslih osoba, pokazalo se da učestalost i veličina obroka jesu bili povezani sa mršavljenjem. Prosto rečeno, rezultati ovog istraživanja ukazuju sledeće: ako jedete mnogo, ma koliko da vremena prođe između prvog i poslednjeg obroka, verovatno nećete smršati; dok, ako smanjite obroke i ukupan broj unetih kalorija, verovatnoća da ćete smršati je znatno veća.

Ovo istraživanje je takođe ukazalo da je više manjih obroka tokom dana bolje za mršavljenje od nekoliko obilnih. Pokazalo se da su učesnici ovog istraživanja koji su uzimali nekoliko obilnih obroka tokom dana (obilan obrok: više od 1000 kalorija) ili srednjih obroka (od 500 do 1000 kalorija) u periodu od 6 godina bili skloniji da se ugoje - drugim rečima, da takva ishrana ne pogoduje mršavljenju.

Međutim, osobe koje su jele više manjih obroka (procenjenih na manje od 500 kalorija) tokom dana u periodu od 6 godina, smršale su.  

Za razliku od ovoga, istraživači nisu uspeli da utvrde da postoji bilo kakva povezanost vremena kada se jede sa promenom težine u periodu od 6 godina. Po rečima dr Vendija Beneta, docenta na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru, istraživači nisu uspeli da utvrde da naizmenični post popravlje telesne ritmove i reguliše metabolizam, kako mnogi tvrde.

Ipak, kako komentariše dr Čika Anekve, lekarka za gojaznost Opšte bolnice Masačusets (koja nije učestvovala u ovom istraživanju), smanjenje vremenskog intervala u kojem se jede tokom naizmeničnog posta nekim ljudima može da pomogne da u ukupnom zbiru pojedu manje, što će svakako pomoći mršavljenje. Ali, dodaje ona, ako neko tokom perioda kada se jede uzima velike količine, i to tokom dužeg vremena, malo je verovatno da će smršati, bez obzira na razmak između obroka.

 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association a originalni tekst možete naći na sledećem linku:
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.122.026484


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 100