Sve dobrobiti kikirikija

dobrobiti kikirikijaKikiriki spada u najpopularnije grickalice. Ali, on je mnogo više od grickalice, zato što, pored ostalog, pozitivno utiče na nivo holesterola, krvni pritisak, srce i druge stvari. Opširnije u nastavku članka.  

 

Kikiriki može da snizi nivo holesterola

Kikiriki sadrži više mononezasićenih i polinezasićenih masti nego zasićenih masti, što ga čini korisnim za zdravlje srca. Zdrave masnoće koje sadrži kikiriki doprinose snižavanju LDL ("lošeg") holesterola u krvi. Pored toga, kikiriki sadrži amino-kiselinu arginin i fenolna jedinjenja koja pomažu da se zaštiti unutrašnji sloj arterija, endotel. To je važno, zato što oštećenja endotela mogu dovesti do ateroskleroze.

 

Kikiriki može da snizi krvni pritisak

Pored nezasićenih masnih kiselina, kikiriki sadrži vitamin E, amino-kiselinu arginin i biljne sterole, a sve ove komponente doprinose sniženju krvnog pritiska. Ako konzumiramo više kikirikija u cilju sniženja krvnog pritiska, poželjno je da on bude nesoljen.

 

Kikiriki smanjuje rizik od dijabetesa

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients tvrdi da konzumacija kkirikija i kikiriki putera može da smanji rizik od nastanka dijabetesa tip 2. Kikiriki ima nizak glikemijski indeks, a bogat je biljnim vlaknima, što svakako doprinosi kontroli nivoa šećera u krvi.

 

Kikiriki može da pomogne mršavljenju

Kikiriki su veoma sita namirnica, jedna od najzasitnijih. To može da pomogne da se smanji ukupan unos hrane. Iako su sami po sebi kalorična namirnica, istraživanja su pokazala da konzumacija kikirikija može da pomogne da se održi zdrava telesna težina. Istraživanje objavljeno u časopisu Lipids pokazalo je da kad se drugi izvori masti zamene kikirikijem u niskomasnoj ishrani, to pomaže mršavljenje kod zdravih žena.

 

Kikiriki doprinosi zdravlju srca

Biljna vlakna, arginin, magnezijum, fenolna jedinjenja i vitamin E koje kikiriki sadrži deluju protiv upala niskog intenziteta, koje igraju veliku ulogu u razvoju ateroskleroze. Kikiriki takođe sadrži resveratrol, supstancu koja se obično povezuje sa grožđem, a koja veoma povoljno deluje na zdravlje krvnih sudova i srca. Ako se kikiriki konzumira umesto jaja, mesa ili rafinisanih žitarica, to doprinosi smanjenju markera upale, pokazalo je istraživanje u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Prema zaključcima jedne studije koju je sproveo medicinski fakultet na Harvardu, ako se kikiriki konzumira najmanje pet puta nedeljno, to može pomoći da se smanji rizik od srčanih oboljenja skoro za polovinu.


Kikiriki može da pomogne u prevenciji kamena u žuči

Žučni kamenovi se sastoje uglavnom od holesterola iz žuči i bilirubina u žučnoj kesi. Istraživanja su pokazala da konzumacija kikirikija može da smanji rizik od nastanka žučnih kamenova. Istraživači veruju da je to zato što kikiriki doprinosi sniženju holesterola, a većina žučnih kamenova sastoje se uglavnom od holesterola.

 

Napomena

Kikiriki je bolje jesti sa njegovom tankom crvenom ljuskicom nego oljušten, zato što ljuska kikirikija sadrži dosta antioksidanasa, gotovo isto koliko i zeleni čaj i ljuska grožđa.

 


Izvori: www.medicalnewstoday, www.mayoclinic.org, www.healthline.com, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4711439/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kiki puter

Visokoenergetski biljni puter spravljen od pečenog kikirikija nosi u sebi sva blagotvorna dejstva kikirikija i može se koristiti kao namaz za hleb, kao poslastica u kombinaciji sa medom ili malteksom i kao dodatak u receptima za kolače. Dobijen je blendiranjem pečenih semenki kikirikija. Ne sadrži nikakve aditive i konzervanse.
 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 592