Zašto je kukuruz veoma zdrav

kukuruzU našoj ishrani kukuruz je pomalo zanemaren, iako spada u najzdravije žitarice. U odnosu na pšenicu, ima prednost što ne sadrži gluten, a neke vrste kukuruza su izvor određenih veoma zdravih polifenolnih jedinjenja kojih nema ni u pšenici ni u drugim žitaricama.

Pre svega, kukuruz je izuzetno hranljiva namirnica. Kukuruz, kuvan ili pečen, ili u obliku griza, predstavlja celovitu, integralnu žitaricu, pa donosi slične dobrobiti koje se pripisuju konzumaciji integralnih žitarica uopšte - a to je smanjenje rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa tip 2 i raka. Osim toga, kukuruz je veoma bogat skrobom, tako da je veoma sita namirnica. Sadrži i nerastvorljiva biljna vlakna, koja deluju kao čistač creva i doprinose prevenciji konstipacije. Neka istraživanja ukazuju i da nerastvorljiva biljna vlakna doprinose smanjenju rizika od nastanka hemoroida, pa čak i od nastanka raka debelog creva.

Kukuruz sadrži 10 puta više vitamina A od svih ostalih žitarica. (Ovaj vitamin podržava imuni sistem, centralni nervni sistem i zdravlje očiju.) Osim toga, kukuruz sadrži vitamine B grupe, uključujući folat (koristan posebno za razvoj ćelija i za trudnice). Takođe, kukuruz je izvor kalijuma, koji često nedostaje u savremenoj ishrani. Kalijum je neophodan za dobar rad mišića i regulaciju krvnog pritiska.

Kukuruz je izuzetno bogat antioksidansima - neka istraživanja su čak ukazala da je bogatiji antioksidansima od voća koje se obično smatra najboljim izvorom antioksidanasa, kao što su borovnice. Pre svega, kukuruz sadrži lutein i zeaksantin, fitohemikalije-antioksidanse koji doprinose prevenciji i sprečavanju arterioskleroze i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije (česte očne bolesti u poznijim godinama). Antioksidansima je posebno bogata posebna sorta kukuruza, purpurne boje.

Purpurni kukuruz je posebna vrsta kukuruza, izrazito ljubičaste boje i nešto je ukusniji od običnog kukuruza. Istraživači na Američkom institutu za hranu i poljoprivredu su potvrdili da je purpurni kukuruz izrazito bogat antocijaninima - biljnim pigmentima-antioksidansima - koji mu i daju negovu lepu boju. Istraživanja ukazuju da antocijanini mogu da doprinesu prevenciji upala, gojaznosti, dijabetesa, srčanih oboljenja kao i nekih vrsta raka. Jedno istraživanje je, npr. pokazalo da da antocijanini mogu da smanje rezistentnost na insulin kod miševa za 29% do 64% (rezistentnost na insulin je stanje koje se može razviti u dijabetes).

Izvori:
www.usda.gov/media/blog/2019/08/01/purple-corn-offers-benefits-inside-and-out
www.lhf.org/learning-fields/crops/corn/
www.health.com/nutrition/health-benefits-of-corn

Proizvodi u vezi sa člankom


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 92